لفقهية المستخرجة من دُرر الحكاململا خسرو
Molla hüsrev'in 'dureru'l-hukkam' adlı eserinde fıkhikaideler(The jurisprudential rules extracted from durar al hukkam by mulla khusro)
  1. Tez No: 773964
  2. Yazar: MUHAMMEDTRSUN MUNÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Kavâid-i Fıkhiyye, Dureru'l-Hukkam, Molla Hüsrev, Fiqh, Qawâid-i Fiqhiyye, Durar Al-Hukkam, Mulla Khusro
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
“Molla Hüsrev'in Dureru'l-Hukkam Eserinden Çıkarılan Fıkhî Kaideler”başlıklı bu çalışma mukaddime, giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Araştırmacı, çalışmasında Osmanlı'nın en önde gelen alimlerden biri olan İmam Molla Hüsrev'in“Dureru'l-Hukkam Şerh Ğureru'l-Ahkam”adlı eserindeki fıkıh kaidelerini derlemiş ve bu kaideleri açıklayıp kitapta zikredildiği yerlere işaret etmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmacı konunun öneminden, konuyu seçme nedenlerinden, araştırmada karşılaşılan problemlerden, bu konuyla ilgili önceki çalışmalardan ve araştırma metodundan bahsetmiştir. Araştırmacı temhid kısmında çalışmada kullanılan kavramları tanımladıktan sonra, fıkhî kaideler konusunu ele alarak, kaide, zabıt, fıkhî ve usulî nazariyye, fıkhî kaidelerin hücciyeti ıstılahları arasındaki farkları belirtmiş ve bunlarla hükmü çıkarma meselesini incelemiştir. Yine bu bölümde İmam Molla Hüsrev'in hayatı ve ilmî şahsiyetinden söz etmiş, kitabını incelemeye tabi tutarak yazarın metodolojisi ve kitapta başvurulan kaynakları ortaya koymaya çalışmıştır. Ardından“Dureru'l-Hukkam”adlı eserin kendisinden sonra telif edilen kitaplara etkisini ele almıştır. Birinci bölümde ise araştırmacı“Dureru'l-Hukkam Şerh Ğureru'l-Ahkam”kitabında geçen genel fıkıh kaidelere yer vermiş ve beş başlıktan altında kaidelerin delillerini açıklayıp kitaptaki yerlerini göstermiştir. İkinci bölümde“Dureru'l-Hukkam”adlı eserdeki genel olmayan fıkhî kaideleri incelemiş, ilgili kaidelerin kitapta zikredildiği yerlere işaret etmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmada varılan en önemli bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is entitled“The Jurisprudential Rules Extracted from Durar al Hukkam by Mulla Khusro”. It consists of an introduction, a preface, two chapters, and a conclusion. In this research, the researcher extracts and collects the jurisprudential rules of Imam Mulla Khusro, who was one of the most prominent scholars of the Ottoman era, from his valuable book“Durar Al-Hukkam Sharh Ghurar Al-Ahkam”. Then the researcher explains the extracted jurisprudential rules and states their evidence, with reference to where those rules were mentioned in the book. In the introduction, the researcher talks about the importance of the topic, the reasons for choosing it, the research problem, the previous study, and the research methodology. Then in the preface, the researcher defines the research terms. The researcher deals with the subject of jurisprudence rules and defines it. He also mentions the difference between the rule and the control, between the jurisprudential theory and fundamentalist rules, and between the authenticity of the jurisprudential rules and the rule of inferencing by them. He also talks about the biography of Imam Mullah Khusro: his name, birth, death, sheikhs, disciples, and writings. Besides, the researcher studies the book of“Durar Al-Hukkam Sharh Ghurar Al-Ahkam”and clarifies the author's approach and his sources. The researcher then states the impact of this book on subsequent books. As for the first chapter, it includes the general jurisprudential rules from“Durar Al-Hukkam Sharh Ghurar Al-Ahkam”. The researcher studies these rules and to explains the general jurisprudential rules and states their evidence with reference to where the rules were mentioned in the book. This chapter contains five topics. In the second chapter, the researcher studies the partial jurisprudential rules in“Durar Al-Hukkam Sharh Ghurar Al-Ahkam”and clarifies their evidence with reference to where they were mentioned in the book. This chapter contains two topics. The research is concluded by the most important results it reached.