Kırâat ilminde imâm-râvî ilişkisi
The relationship of imâm-ravi in the science of qirâat
- Tez No: 774169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kırâat, İmam, Râvî, Rivâyet, Quran, Recitation, Imam, Narrator, Narrative
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kırâat ilmi, Kur'ân-ı Kerîm lafızlarını hatadan uzak ve doğru bir şekilde okumayı amaç edinmesi bakımından Kur'ân ilimleri içerisinde önemli bir konuma sahiptir. Kendine özgü kâideleri bulunan bu ilim, kırâat imamları tarafından Hz. Peygamber'den alınan rivayetler çerçevesinde icra edilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bu çalışma, kırâat ilmini, kırâat imamlarını ve imam-ravî ilişkilerini konu edinmektedir. Tezde literal tarama, veri toplama, sentez, analiz ve genelden özele bir yöntem kullanılmaktadır. Çalışmamız, giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Tezimizin giriş kısmı iki başlıktan oluşmaktadır. Birinci başlık altında araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, yöntemi; ikinci başlık altında ise kırâat ilminin tanımı, konusu, doğuşu ve tarihi süreçteki gelişim seyri incelenmiştir. Birinci bölümde, kırâat imamları ve Râvîlerinin hayatları ve ilmî kişilikleri araştırılmıştır. İkinci bölümde, hem yaşadıkları dönem hem de rivayet silsilesi itibariyle imam-râvî ilişkisi incelenmiştir. İmamların kırâatlerini rivayet eden râvîlerden bazılarının aynı dönemde yaşamamış olmalarına rağmen, ''Nasıl oluyor da o imamlara râvî oluyorlar ve kırâat imamından kırâat okuyan başkaları da olmasına rağmen bu şahısların râvî olarak belirlenmesinin kriterleri var mıdır? Varsa nelerdir? Sorularına cevap aranacaktır. Sonuç kısmında ise özellikle ikinci bölümde problem olarak ortaya konulan meseleyle ilgili elde edilen sonuçlar ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
The discipline of 'Kıraat', recitation or reading Quran aloud, has an essential position among the disciplines of Quran in terms of aiming reading the words of Quran in a right and faultless way. This discipline which has idiocratic base has been performed by the imams of Kıraat in the framework of narratives taken from Prophet Mohammed and has lived up to present. Throughout the study, as introductory part, the discipline of Kıraat, ten Kıraat imams and narrators known as accurate and hearsay are going to be mentioned compendiously; however the relationship between the imam - the narrators will be analysed thoroughly. Specifically, the answer of the question ' Although they didn't live at the same time period and also they didn't see each other how can a person after a long time be the narrator of the imam who had lived earlier?' will be looked for. In this thesis literature review the thesis, collecting data, synthesis, analyses and from general to specific method have been used. This study has been comprised of an introductory, two main sections and conclusion parts. The introductory section of the thesis consists of two headings. Under the first heading, the topic of the research, its aim, content and its method were analyzed. Under the second heading, the definition of discipline of 'Kıraat', its subject matter, the dawn of the discipline besides the process of the development throughout the history were examined. In the first part, the imams of Kıraat and the life of narrators and their learning background have been analyzed. In the second part, the relationship of imam - the narrators has been handled in regard to their living time and the succession of narratives. In the conclusion, as a result of the evaluation of findings reached as the outcomes of the study, questions below have been replied.