İstanbul Tarîkinde Aşere-i Suğrâ ile Aşere-i Kübrâ arasındaki usul farklılıklarının incelenmesi
Examination of procedural differences between Asherah-i Sugra and Asherah-i Kübra in the Istanbul Road
- Tez No: 867497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, İmam, Râvi, Tarîk, Usul, Aşere-i Suğrâ, Aşere-i Kübrâ, Recitation, Imam, Rāwī, Tarîk, Method, Asherah-i Sugra, Asherah-i Kübrâ
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kur'an-ı Kerîm'in telaffuzunun bozulmadan günümüze kadar aktarılması kıraat ilmi sayesinde olmuştur. Genel olarak kıraat imamlarının, Kur'an-ı Kerîm'in edasında ittifak ettikleri bazı usul ve ferş yönünden ise birbirlerinden ayrıldıkları görülmektedir. Kıraat imamlarından her birinin Kur'an kelimelerinin her geçtiği yerde kendilerine nispet edildiği şekilde okuması, kıraat ilminde usul farklılıkları olarak ifade edilmektedir. Usul diye tarif edilen bu okuyuşlar, nispet edildiği imamdan nasıl alınmışsa aynı şekilde sonraki nesillere aktarılmıştır. Bu çalışmada, Kur'an kelimelerindeki lehçe ve fonetik farklılıklarla ilgili İstanbul Tarîki Ahmet es-Sûfî Mesleğinde, aşere-i suğrâ ile aşere-i kübrâ arasındaki ihtilaf edilen usul konuları ele alınarak farklı bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan bu farklılıklar örneklerle açıklanarak kıraat ilmi alanına ilgi duyan kimselere kolaylık sağlamak amaç edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is thanks to the science of recitation that the pronunciation of the Quran has been transmitted without distortion until today. Generally, the recitation imams agree on the perform of the Quran, but they differ from each other in terms of method and fersh. In terms of method, the fact that each of the recitation imams recites the words of the Qur'an in the manner attributed to them in every place they are mentioned in the recitation is expressed as procedural differences in the science of recitation. These readings that described as method, were transferred to the next generations in the same way as they were taken from the Imam to whom they were attributed. In this study; procedural methods related to dialect and phonetic differences of Quran words, dispute between asherah-i suğrâ in the Istanbul Tariki Ahmet es-Sûfî Profession (the famous ten imams and their two rāwī) and asherah-i kübrâ (the ten imams and their two rāwīs and two additional rāwīs added to the tarîk ) were discussed and evaluated from a different perspective. These differences are explained with examples,and aimed to provide convenience to those who are interested in the field of recitation science.