Malatya yöresi kayısı bahçelerinde toprak-bitki ilişkileri
The Relationship between soil and plant in apricot orchards of Malatya locality
  1. Tez No: 77422
  2. Yazar: SONGÜL DAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİL ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kayısı, Yapraktan teşhis, Toprak - bitki ilişkileri, Besle(n)me, Apricot, Diagnostic foliage, Soil-Plant relationship, Nutrition
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET MALATYA YÖRESİ KAYISI BAHÇELERİNDE TOPRAK - BİTKİ İLİŞKİLERİ DAŞ, Songül Doktora Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Habil Çolakoğlu 1998, 123 sayfa Araştırma, Malatya ilinde 33 kayısı bahçesinin beslenme durumunu ortaya koyan, 1996 ve 1997 yıllarında yürütülen iki yıllık çalışmadır. Çalışmanın yürütüldüğü bölgelerde, toprakların %55'i kahverengi büyük toprak grubuna girmektedir. Verim çağındaki bahçeler seçilerek yaprak, toprak ve meyve örnekleri alınmıştır. Yaprak örnekleri tam çiçeklenmeden 8-12 hafta sonra (9. hafta) ve hasattan 15 gün kadar önce olmak üzere iki dönemde alınmıştır. İlk yıl alınan toprak örneklerinde pH, bünye, O.M (%), CaCOs (%), and tuz (%) analizleri yanında total N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn ve Cu analizleri yapılmıştır. Yaprak, meyve eti ve çekirdek (sert kabuk + iç) örneklerinde de Na dışında diğer element analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda yöre topraklarının pH değerlerinin yüksek olduğu, alkalin ve kuvvetli alkalin reaksiyon gösterdikleri, çoğunlukla kireç kapsamlarının yüksek, O.M. kapsamlarının yetersiz olduğu, tuzluluk sorununun ise bulunmadığı saptanmışta'. K, Ca, Mg, Fe, Mn ve Cu toprakta yeterli, Zn yetersiz düzeylerdedir. Yapraklarda ise N, P, K, Ca, Mg, Mn ve Cu yeterli, Fe ve Zn yetersiz miktarlardadır. Meyve eti ve çekirdek (sert kabuk+iç) analizleri sonucunda 100 kg meyve ile topraktan, 217grN, 20 grP, 399 grK, 15 grCa, 14 grMg, 953mg Fe, 245 mg Zn, 163 mg Mn, and 165 mg Cu kaldırıldığı belirlenmiştir. Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri ile toprak-bitki ilişkileri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN SOİL AND PLANT İN APRICOT ORCHARDS OF MALATYA LOCALITY DAS, Songül Doctorate Thesis, Soil Section Supervisor:Assoc.Prof.Dr.Habil Çolakoğlu 1998, 123 pages This study has been carried out to investigate the nutritional status of 33 apricot orchards in Malatya province between 1996 and 1997. On the experimental area, 55 percent of the soils was m brown great soil groups.The representing orchards of fruit bearing trees have been selected and leaf, soil and fruit samples were taken. Leaf samples were collected in two occassions; 8-12 weeks after full bloom (9th week) and some 15 days before harvest. In the first year, in soil samples taken, pH, structure, O.M (%), CaC03 (%), and salt (%) determined, along with total N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, and Cu analysis. In addition, all elements, except for Na, have been determined in leaf, fruit-flesh, and seed (testa+ kernel) samples. According to the results obtained, it is concluded that: pH values of the district's soils are high, and they show alkali and highly alkali reactions; the contents of lime is generally high; organic matter is generally low, and there is no salt problem. The K, Ca, Mg, Fe, Mn, and Cu levels in soils were in sufficiency range, but Zn was in deficiency level. In leaves taken before harvest, on the other hand, the levels of N, P, K, Ca, Mg, Mn, Cu were sufficent, while Fe and Zn were deficient. According to the fruit flesh and seed (endocarp+kernel) analysis results, it is estimated that apricot-tree takes 217g N, 20g P, 399g K, 15g Ca, 14g Mg, 953mg Fe, 245mg Zn, 163mg Mn, and 165mg Cu from the soil, per 100 kg fruit production. The relationship between the physical structure and nutritional status of the soil and plant nutritional status has been clarified through correlation and regression analysis.