Sinemada anlatı yapısı ve mitolojik öğeler: Guıllermo Del Toro sineması örneği
Narrative structure and mythological element in cinema: The example of Guillermo Del Toro cinema
- Tez No: 774287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: kolektif bilinçdışı, arketip, mitoloji, fantastik sinema, mit, mitolojik anlatı yapısı, mitolojik öğe, collective unconscious, archetype, mythology, fantastic cinema, myth, mythological narrative structure, mythological element
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Mitoloji ilk uygarlıklardan itibaren varlığını sürdüren en eski disiplin olarak hala toplumların bilinçdışına etki etmektedir. Mitler ait oldukları toplumların yaşamsal düzenini ve temelinde dünya görüşlerini yansıtabilir. Bu yaratılan sözlü kültür ürünü mitler; din, ideoloji, gelenekler ve sanat ile iç içe bir yapıdadır. Sinema da içinde üretildiği toplumdan izler taşıyabilmektedir. Film türlerinden fantastik tür ile kendine sağlam bir yer edinmesiyle mitolojik hikayeler bu filmlere hem ilham olabilir hem de mitleri yeniden üretilmesi kaynak olabilmektedir. Bundan dolayı bu çalışmada da hikayelerini fantastik tür ile harmanlayıp sinema perdesine aktaran yönetmen Guillermo Del Toro'nun filmlerine daha yakın bakma imkanıyla analiz edilmiş anlatı yapısında mitolojik öğeler ve yer alan arketipler incelenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mythology, as the oldest discipline that has been in existence since the first civilizations, still affects the unconscious of societies. Myths can reflect the vital order of the societies to which they belong and, on their basis, their worldview. Myths, the product of this created oral culture, are intertwined with religion, ideology, traditions and art. Cinema can also carry traces of the society in which it is produced. Mythological stories can be both an inspiration for these films and a source for reproducing myths, as they have gained a firm foothold with the fantastic genre from the film genres. Therefore, in this study, mythological elements and archetypes in the narrative structure have been analyzed and interpreted with the opportunity to take a closer look at the films of director Guillermo Del Toro, who blended his stories with the fantastic genre and transferred them to the cinema.