COVID-19 pnömonisi tanısıyla hastanede yatan sitokin fırtınası gelişmiş hastalarda tocilizumab ve yüksek doz steroid kullanımının tedavi yanıtı ve mortalite üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of HİGH-dose steroid use and tocilizumab on treatment response and mortality in patients with hospitalized cytokine storm due to COVID-19 pneumonia
  1. Tez No: 774409
  2. Yazar: ÖMER FARUK ALAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, tocilizumab, sitokin fırtınası, pulse steroid, Covid-19, tocilizumab, cytokine storm, high dose steroid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: COVID-19 pandemisi 2019 yılının sonlarında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alıp, sağlık sistemlerini zorlayacak şekilde devam eden önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmuştur. Yeni tanımlanan SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu bu hastalığın, ilk ortaya çıktığı günden bu yana tedavide önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Hastalığın ikinci fazı olan hiperinflamasyon fazında immünmodülatör tedavilerden birçok ilaç denenmiştir. En sık kullanılan tedavilerden ikisi de yüksek doz metilprednizolon ve IL-6 inhibitörü olan tocilizumab ilaçlarıdır. Bu çalışmamızda; COVID-19 ilişkili sitokin fırtınası sendromunda, erişimi kolay ve maliyet-etkin olan yüksek doz steroid ile erişimi nispeten daha zor ve maliyeti yüksek tocilizumab kullanımının klinik ve laboratuvar sonuçlarıyla mortaliteye olan etkilerini karşılaştırarak sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde COVID-19 pnömonisi nedeniyle servis veya yoğun bakım ünitesinde 01.02.2021 ile 30.09.2021 tarihleri arasında yatmakta olan 116 (%58) erkek ve 84 (%42) kadın hasta olmak üzere sitokin fırtınası gelişmiş toplamda 200 hastanın verileri incelenerek yapılmıştır. Çalışmamız retrospektif ve kesitsel olarak kurgulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların sitokin fırtınası için sadece tocilizumab ve sadece yüksek doz metilprednizolon almış olması şart koşulmuştur. Her bir ilaç grubunda toplamda 100'er hastanın verileri incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ve cinsiyet gibi demografik verileri, kronik komorbid hastalıkları, semptom süreleri, başvuru anındaki, ilaçların uygulanmasından önceki ve ilaçların uygulanmasından 72 saat sonraki klinik ve laboratuvar değerleri ile mortalite durumları incelenerek istatiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: 200 hastanın verilerinin incelendiği çalışmada hastaların 116'sı (%58) erkek ve 84'ü (%42) kadındı. Genel yaş ortalaması 63,25±13,9 yıl idi. Hastaların 127'sinde (%63,5) en az bir komorbid hastalık mevcuttu ve komorbid hastalık yüksek doz steroid kolunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,005). En sık görülen komorbid hastalık hipertansiyondu (%49,5). Hastaların ilaç öncesi semptom başlama süresi 9,8±2,9 gün olup, tocilizumab kolunda anlamlı olarak yüksekti (p=0,001) Her iki ilaç grubu oksijen satürasyonu, CRP, lenfosit, ferritin düzeyi gibi klinik ve laborauvar parametrelerini iyileştirmede benzer etkinliğe sahipti. Tocilizumabın yükselen vücut sıcaklığını düşürmede ve lenfosit sayısını yükseltmede yüksek doz metilprednizolona nazaran daha etkin olduğu görüldü (p0,05). Sonuç: COVID-19 ilişkili sitokin fırtınasında; immünmodülatör tedavilerden tocilizumab ve yüksek doz steroidin karşılaştırılmış olduğu çalışmamızdan elde edilen sonuçlar, maliyet-etkin ve ulaşımı kolay olan yüksek doz steroid tedavisinin tocilizumaba tercih edilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: The COVID-19 pandemic has become an important cause of illness and death, which emerged at the end of 2019 and adversely affected the whole world, continuing to challenge health systems. Significant advances have been made in the treatment of this disease, caused by the newly identified SARS-CoV-2 virus, since it first emerged. In the hyperinflammation phase, which is the second phase of the disease, many immunomodulatory treatments have been tried. Two of the most commonly used treatments are high-dose methylprednisolone and tocilizumab, an IL-6 inhibitor. In this study; We aimed to compare the effects of high-dose steroid, which is easy to access and low in cost, and tocilizumab, which is relatively difficult to access and cost more, on the clinical and laboratory results and mortality in COVID-19-related cytokine storm syndrome. Materials and methods: In our study, cytokine storm developed in 116 (58%) male and 84 (42%) female patients who were hospitalized in the service or intensive care unit due to COVID-19 pneumonia in SBU Gazi Yaşargil Training and Research Hospital between 01.02.2021 and 30.09.2021. The data of 200 patients in total were analyzed. Our study was designed as retrospective and cross-sectional. Patients included in the study were required to have received only tocilizumab and only high-dose methylprednisolone for cytokine storm. The data of 100 patients in each drug group were analyzed. A statistical analysis was performed by examining demographic data such as age and gender, chronic comorbid diseases, symptom duration, clinical and laboratory values at admission, before and 72 hours after the administration of drugs, and mortality of the patients included in the study. Results: In the study, in which the data of 200 patients were analyzed, 116 (58%) of the patients were male and 84 (42%) were female. The mean overall age was 63.25±13.9 years. 127 (63.5%) of the patients had at least one comorbid disease and the comorbid disease was significantly higher in the high-dose steroid group (p=0,005). The most common comorbid disease is hypertension (49.5%). The symptom onset time of the patients before drug administration was 9.8±2.9 days and was significantly higher in the tocilizumab group (p=0,001). Both drug groups had similar efficacy in improving clinical and laboratory parameters such as oxygen saturation, CRP, lymphocyte and ferritin levels. Tociluzumab was found to be more effective in reducing fever and increasing lymphocyte count than high-dose methylprednisolone (p0.05). Conclusion: The results of our study, in which tocilizumab, an immunomodulatory treatment, and high-dose steroid were compared in COVID-19-related cytokine storm, revealed that cost-effective and easy-to-access high-dose steroid therapy can be preferred over tocilizumab therapy.