Avrupa Birliği ve Türkiye açısından endüstriyel gelişim sürecinde döngüsel ekonomi
Circular economy in the industrial development process for the EU and Turkey
  1. Tez No: 774417
  2. Yazar: DİDEM BİTTİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM OKUR DİNÇSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi Devrimi, Sürdürülebilir Kalkınma, Doğrusal Ekonomi, Döngüsel Ekonomi, Avrupa Birliği, Industrial Revolution, Sustainable Development, Linear Economy, Circular Economy, European Union
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sanayi Devriminin öncesinde üretimin, insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve ticareti gerçekleştirebilmek için yapıldığı bilinmektedir. Nüfusun artmasıyla toplumun ihtiyaçlarındaki çeşitlilik kitle üretimi ile karşılanabilmiştir. Kitlesel üretim sanayileşme ile kaynak tüketiminin artırmasına, atıkların çoğalmasına ve gelecekte dünyadaki kaynaklarının hızla tükenmesi gibi çevre sorunlarına yol açacağından toplum sağlığını ve gelecek nesillerin refahını olumsuz etkilememesi adına uluslararası toplumlarda Sürdürülebilir Kalkınma kavramının doğmasına, halihazırdaki ekonomik yaklaşım Doğrusal Ekonomiden beklenen sonuçların elde edilemediğini göstermektedir. Al, yap, at döngüsüyle işleyen Doğrusal Ekonomi modeline alternatif olarak Döngüsel Ekonomi geliştirilmiştir. Kaynakları tekrar kullanmayı, onarmayı ve geri dönüştürerek ürün yaşam ömrünü uzatarak tasarrufu özendiren Döngüsel Ekonomi modeli, Sürdürülebilir Kalkınmaya ulaşmayı amaçlamaktadır. Özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Döngüsel Ekonomi uygulamalarına yer verilmektedir. Bu amaçla kaynak verimliliğinin artması ve atık kullanımının azaltılmasıyla, aşırı kaynak tüketiminin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Çalışmanın amacı sanayi devrimlerinin ekonomi, çevre ve toplumsal alanlarda önemine dikkat çekerek sınırlı kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarımında sürdürülebilir yaşamı destekleyen uygulamaları ile Avrupa Birliği ve Türkiye'nin Döngüsel Ekonomi süreci ve çalışmalarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that before the Industrial Revolution, production was made to meet the needs of people and to realize trade. With the increase in the population, the diversity in the needs of the society could be met by mass production. The current economic approach shows that the expected results from the Linear Economy have not been achieved, so that the concept of Sustainable Development has emerged in international societies in order not to adversely affect public health and the welfare of future generations, as mass production will lead to environmental problems such as increased resource consumption with industrialization, increased waste and rapid depletion of resources in the world in the future. The Circular Economy has been developed as an alternative to the Linear Economy model, which operates with the buy, do, throw cycle. The Circular Economy model, which encourages savings by extending product lifecycles by reusing, repairing and recycling resources, aims to achieve Sustainable Development. Especially in European Union member countries, Circular Economy practices are included. For this purpose, it is aimed to prevent excessive resource consumption by increasing resource efficiency and reducing waste use. The aim of the study is to draw attention to the importance of industrial revolutions in the economy, environment and social fields and covers the practices that support sustainable life in the transfer of our limited resources to future generations and the Circular Economy process and studies of the European Union and Turkey