Türkiye denizlerinde kullanılan dip trol ağlarında torba seçiciliğini artırmaya yönelik yapısal uygulamalar
Structural modifications to improve cod-end selectivity at the bottom travl nets used in Turkish seas
- Tez No: 77451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TOKAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel dip trol ağı, torba tasarımı, boy seçiciliği, /50 yakalama boyu, minimum yasal yakalama boyu, Traditional bottom trawl net, cod-end design, size selectivity, l50 retention length, minimum legal landing size
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET TÜRKİYE DENİZLERİNDE KULLANDLAN DİP TROL AĞLARINDA TORBA SEÇİCİLİĞİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK YAPISAL UYGULAMALAR TOSUNOĞLU, Zafer Doktora Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan TOKAÇ Ocak 1998, 121 sayfa Bu çalışmada, farklı tasarımda torbalar ile geleneksel dip trol ağlarında seçiciliğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Gülbahçe Körfezi demersal balık populasyonundaki değişimlerde aylık olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Torba seçicilikleri çemberli örtü torba yöntemi ile ölçülmüştür. Seçicilik eğrilerinin çiziminde ve parametrelerin hesaplanmasında lojit simetrik analiz tekniği kullanılmıştır. Üst paneli kare gözlü torba barbunya (Mullus barbatus L.) için 13.66 cm /50 yakalama boyu ve 1.93 cm seçicilik aralığı değeri ile en iyi seçiciliği gösterirken kırma mercan (Pagellus erythrinus L.)'da bu değerler 13.57 cm ile 2.05 cm olarak bulunmuştur. Ayrıca üst paneli kare gözlü torba, barbunya ve kurma mercan için minumum yakalama boyunun altındaki yavru balıklarda en düşük oram sağlamıştır. Rombik gözlü torba (22 mm) ısparoz (Diplodus annularis L.)'un vücût şekline uygun olarak 10.46 cm ile en yüksek /50 yakalama boyunu vermiştir. Yabani mercan (Pagellus acarne Risso)'da ise bu değer 14.20 cm ile kısa halata donatılmış torbadan elde edilmiştir. Isporoz için en dar seçicilik aralığını 1.33 cm ile göz sayısı düşürülmüş torba, yabani mercan için ise 1.95 cm ile rombik gözlü torba (22 mm) vermiştir.Polietilen rombik gözlü torba ile yapılan denemelerde ağ gözlerinde ortalama 0.6 mm bir uzamanın (trol çekim yönünde) olduğu tespit edilmiştir. Gülbahçe Körfezi demersal balık populasyonundan geleneksel dip trol ağlan ile yaz döneminde en fazla sayı ve miktarda barbunya, kış döneminde ise ısparoz avlanmıştır. Sonuç olarak, farklı şekildeki balık türleri için geleneksel dip trol ağlarında en uygun seçicilik, üst paneli kare gözlü torba ile sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT STRUCTURAL MODIFICATIONS TO IMPROVE COD-END SELECTIVITY AT THE BOTTOM TRAWL NETS USED IN TURKISH SEAS TOSUNO?LU, Zafer Thesis of Ph.D., Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan TOKAÇ January 1998, 121 pages In this study, It was aimed to improve the size selectivity with different designs of cod-end on the traditional bottom trawl nets. In addition to changes of the demersal fish population of the Gülbahçe Bay was tried to determine. Selectivity of cod-ends was measured with covered cod-end method. Logit symmetric analysis technique was used to calculation of the paremeters and drawing selectivity curves. As upper panel with square mesh cod-end was shown the best selectivity results with 13.66 cm /50 retention length and 1.93 cm selection range for red mullet (Mullus barbatus L.), these values were found 13.57 cm and 2.05 cm for red pandora (Pagellus erythrinus L.). In addition to this cod-end design provided the lowest proportion of minumum legal landing size of the lower young fish for red mullet and red pandora. Rhomboid mesh cod-end (22 mm) was given highest /50 retention length with 10.46 cm for annular sea bream (Diplodus annularis L.) according to its body shape. For axillary sea bream (Pagellus acarne Risso), this value was obtained 14.20 cm from shortened lace ropes cod-end. The most narrow selection range was obtained 1.33 cm for annular sea bream from narrowed mesh its circumference cod-end and 1.95 cm for axillary sea bream from rhomboid mesh cod-end (22 mm).VII The 0.6 mm an mean extension length through trawl towing direction was determined on romboid meshes of the polyethylene cod- end. While the most number and quantities of red mullet caught in summer period, in winter period annular sea bream from demersal fish stock of Gülbahçe Bay with traditional bottom trawl nets. As a result of the most approriate selectivity on the tradional bottom trawl nets for different body shape fishes was provided with upper panel square mesh cod-end.