Bulut bilişim servis sağlayıcısının veri güvenliğinin sağlanmasından doğan sorumluluğu
Liability of cloud computing service providers arising from the provision of data security
  1. Tez No: 775357
  2. Yazar: HATİCE BENGİSU KOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GEDİZ KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut bilişim, bulut bilişim sözleşmeleri, sözleşme sorumluluğu, kişisel veri, Cloud computing, cloud computing contracts, contract liability, data security
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bulut bilişim teknolojileri, toplumun teknolojik ihtiyaçlarını daha kolay, hızlı ve ekonomik bir şekilde karşılamasına hizmet etmekte ve sürekli gelişim göstermektedir. Günümüz toplumlarının zamanı daha verimli değerlendirme isteği, internet bağlantısı ve bilgisayar ya da telefon gibi cihazların olduğu her yerde, veriye hızlı bir şekilde ulaşma imkanı sunan bulut bilişim teknolojilerine yönelimi her geçen gün artırmaktadır. Bulut bilişimin, kullanıcıların her türlü bilişim teknolojileri ihtiyaçlarını karşılayabilecek hizmet potansiyeline sahip olması, bulut bilişim sözleşmelerini de çeşitlendirmektedir. En nihayetinde bulut bilişim sözleşmelerinde servis sağlayıcıların asli edimi bulut bilişim sistemlerinin kullanımının kullanıcılara sunulmasıdır. Bulut kullanıcıları, sözleşme kapsamında kullanmaya başladıkları bulut sistemine istediği her türden veriyi aktarabilmektedir. Verinin hiç olmadığı kadar önem kazandığı günümüzde, kullanıcıların sayısız verisini içerisinde barındıran bulut bilişim sistemlerinde veri güvenliğinin sağlanması, bulut servis sağlayıcının sözleşmede en önemli yükümlülüklerinden birini oluşturmaktadır. Bulut bilişim sistemlerinde veri güvenliği riskleri genellikle iç ve dış kaynak erişimleri, verilerin silinmesi, yedeklenmesi ve aktarılması sırasında ortaya çıkan güvenlik riskleri, erişim ve kimlik denetimi riskleri ve bulut sistemlerinde meydana gelen fiziki güvenlik risklerinden meydana gelmektedir. Bulut servis sağlayıcının bu riskleri bertaraf edebilmek ve veri güvenliğini sağlamak noktasında başarısız olması durumunda, kullanıcıların zararının hangi sorumluluk ilkelerine göre belirleneceğine yönelik hukukumuzda bir düzenleme mevcut değildir. Bulut bilişim sistemlerinin artan kullanımı doğrultusunda veri güvenliğinin ihlali olayları da artış göstermektedir. Bu kapsamda tezimizde, bulut servis sağlayıcıların veri güvenliğinin sağlanmasından doğan sorumluluğu değerlendirilmiş, yardımcı kişilerin fiillerinden sorumluluğu ve servis sağlayıcının 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında sorumluluğuna da ayrıca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cloud computing technologies continuously develop and serve society to fulfill their technological needs in an easy, fast, and financially feasible way. Society's need for managing time efficiently gradually increases the use of cloud computing technologies that provide quick access to data wherever computers, mobile devices, or internet connections exist. Cloud computing contracts have also diversified as a result of the capability of cloud computing systems to provide any type of service that addresses every technological need of the users. The ultimate goal of the service-providing party in the execution of cloud computing contracts is to provide users with cloud computing use. Cloud users can transfer all kinds of data to the cloud within the scope of the contract. In today's world, where data is more valuable than ever, ensuring the security of data in cloud computing systems that contain a myriad of user data is one of the foremost obligations of the service provider. Security risks of cloud computing systems usually comprise security risks that emerge during internal or external resource access, data removal, backup, or transfer as well as authentication risks and physical security risks occurring in cloud computing systems. There are no regulations in our law regarding what principles of liabilities are of concern while determining the damage caused to users in the cases of the cloud service provider failing in eliminating the risks and ensuring data security. Data security breaches also increase with the growing use of cloud computing systems. In this framework of our thesis, liability of cloud service providers arising from the provision of data security has been reviewed and liabilities of auxiliary persons due to their actions as well as the liability of the service provider in the scope of Turkish Personal Data Protection Law no. 6698 have been covered.