Covid-19 pandemi sürecinde toplu taşımalarda kullanılan grafik tasarım ürünlerinin halk üzerindeki etkisi: Bursa ili örneği
The effect of graphic design products used in public transportation during the Covid-19 pandemic process: The example of Bursa province
  1. Tez No: 775497
  2. Yazar: KÜBRA KAYMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN SÜAR ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Hedef Kitle, İllüstrasyon, Tipografi, Grafik Ürünleri, Covid-19, Target Audience, Illustration, Typography, Graphic Products
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Covid-19 Çin'in Wuhan kentinde ilk vakanın görünmesiyle kısa sürede tüm dünyaya yayılmış ölümcül bir virüstür. Büyük salgının ardından dünya genelinde önlemler alınmıştır. Ülkeler arası giriş çıkışlar yasaklanmış, her ülke kendi içinde bir dizi önlemler almış ve hatta günler süren eve kapanma kuralları getirilmiştir. Tüm bu önlemler virüsün yayılma hızını yavaşlatmış ve Türkiye için yeni normal denilen bir döneme girilmiştir. Halk günlük hayatını yaşarken daha önce yaptığı davranışları daha bilinçli ve daha sık yapar halde olmuştur. Bu anlamda doğru davranışların ne olduğu ve nasıl yapılması gerektiği sağlık bakanlığınca tüm şehirlerde çeşitli yayın organlarıyla anlatılmıştır. Araştırma Covid-19 önlemlerinin anlatıldığı grafik ürünlerinin yayın alanı olarak Bursa ili üzerinden ilerlemektedir. Araştırma Bursa ilinde kullanılan Covid-19 önlem konulu grafik ürünlerinin hedef kitleye uygunluğunu incelemektedir. Bu açıdan hedef kitlinin demografik özellikleri incelenmiş ve katılımcıların eğitim seviyelerine göre okuryazar olma durumları ölçülmüştür. İllüstrasyon ve tipografinin kullanıldığı grafik ürünleri araştırmaya dahil edilmiştir. İllüstrasyonunu veya tipografinin hedef kitle üzerindeki etkisiyle tutum ve davranış değişikliği oluşturmaları incelenmiştir. Araştırmada deneysel desen kullanılmış veri toplama yöntemi için beşli likert tipi ölçek kullanılmıştır. Veri sonuçları Anova analiz yöntemi ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Covid-19 is a deadly virus that spread all over the world in a short time, with the first case appearing in Wuhan, China. After the great epidemic, measures were taken around the world. Entries and exits between countries have been banned, each country has taken a series of measures within itself, and even the rules of staying at home, which lasted for days, have been introduced. All these measures slowed down the spread of the virus and entered a period called the new normal for Turkey. While living their daily lives, the people have become more conscious and more frequent in their previous behaviors. In this sense, what the right behavior is and how it should be done has been explained by the Ministry of Health in various publications in all cities. The research progresses through Bursa province as the publication area of graphic products in which Covid-19 measures are explained. The research examines the suitability of the graphic products with the theme of Covid-19 precaution used in Bursa for the target audience. In this respect, the demographic characteristics of the target audience were examined and the literacy status of the participants was measured according to their education level. Graphic products using illustration and typography were included in the research. The effects of illustration or typography on the target audience and their attitudes and behavior changes were examined. In the research, a five-point Likert type scale was used for data collection method using experimental design. Data results were analyzed by the anova analysis method.