Pandemi sürecinde hanehalkı davranışı: Gaziantep örneği
Household behavior during the pandemic: The case of Gaziantep
- Tez No: 775552
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA BALCI İZGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Covid-19, uzaktan eğitim, hanehalkı, Pandemic, Covid-19, distance education, household
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Tarihi boyunca toplumlar arasında birçok salgın ve pandemi gerçekleşmiş; mikro düzeyde insanlar, makro düzeyde toplumlar pandemiyi farklı şekillerde deneyimlemiştir. Covid-19 pandemisinde İtalya, Çin gibi ülkeler tam kapanma politikası benimserken Amerika Birleşik Devletleri, İsveç ve Brezilya gibi ülkeler ise daha esnek bir politika izlemiştir. Türkiye'de ise birçok kamusal alan kapanmış ve önleyici tedbirler kapsamında kısmi, tam kapanma, izolasyon önlemleri alınmıştır. Dolayısıyla, Covid-19 sağlık krizi yarattığı ölümler, alınan tedbirler kapsamında, psikolojik, ekonomik, sosyal etkileriyle ülkemizde farklılık göstermiştir. Bu tezin amacı Gaziantep ili sınırları içinde yaşayan farklı sosyo-ekonomik yapılara sahip kartopu ve amaçlı örneklem tekniğiyle seçilen sekiz hanenin; pandemi döneminde bir eğitim ortamına dönüşen hanedeki sosyal, ekonomik, politik değişimlerini ve bu değişimlerin yarattığı problemleri, problemlere karşı üretilen çözümleri betimlemektir. Çalışma, beş ay boyunca çevrim içi ve çevrim dışı ders saatlerinde ve bu ders saatlerinin dışında hane içindeki sosyal evreni gözlemleyerek etnografi yöntemiyle yazılmıştır. Uzaktan eğitime katılımı etkileyen faktörler arasında (a)Çevrim içi ve çevrim dışı derslere katılım, (b)İnternet'e erişim, (c)alt yapı yetersizliği, (d)hanede derse katılan kişi sayısı ve ders saatleriyle sokağa çıkma saatleri arasındaki tutarsızlıklar olduğu gözlemlenmiştir. Enflasyon, hanenin satın alma gücünün düşmesi, işten çıkarma yasağı ve çalışma ödeneği, tüketici davranışlarındaki değişim, ekonomik yaşamı etkilemiştir. Buna ek olarak önleyici tedbirler kapsamında kısmi ve tam sokağa çıkma yasakları ve yaş düzeyindeki kısıtlamalar; hanelerin beslenme düzenini, ruh sağlığını, tüketim alışkanlıklarını ve hane içindeki iletişim evrenini değiştirmiştir. Ortaya çıkan bu problemler karşısında kadınların çözümleri farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, many pandemics occurred among societies; people at the micro level and societies at the macro level experienced the pandemic in different ways. While countries such as Italy and China have adopted a full closure policy for the Covid-19 pandemic, countries such as the United States, Sweden and Brazil have followed a more flexible policy. In Turkey, many public spaces have been closed and partial, full closure and isolation measures have been taken within the scope of preventive measures.Eight households with different socio-economic structures living in Gaziantep selected by snowball and purposive sampling technique. The aim of this thesis is to describe the social, economic and political changes in the household, which has turned into an educational environment during the pandemic period, and the problems created by these changes and the solutions produced against the problems. The study was written with the ethnographic method by observing the social universe in the household during online and offline class hours. Factors affecting participation in distance education included (a) Internet access, (b) lack of infrastructure, (c) number of people attending classes in the household, and (d) inconsistencies between class and curfew hours. Inflation, the prohibition of dismissal and working allowance, the change in consumer behavior have affected the economic life. In addition, partial and full curfews and age-level restrictions as part of preventive measures; It has changed the diet, mental health, consumption habits and communication universe of the households. Solutions of women showed differences for these emerging problems