Kedi mamalarının besin madde içerikleri üzerine araştırmalar
Researches on nutrition matter contents of cat food
- Tez No: 77577
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kedi, kedi maması, besin maddesi, Cat, cat food, nutrition matter
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET KEDİ MAMALARININ BESİN MADDE İÇERİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KARAAYVAZ, Bayram Kudret Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asım KILIÇ Haziran 1998, 31 sayfa Bu çalışmada İzmir ili ve civarında yaygın olarak alımı-satımı yapılan hazır kedi mamalarının ham besin madde içerikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma sırasında kuru ve konserve kedi mamalarının besin madde içerikleri ile ilgili bulgular elde edilmiştir. Araştırma materyali olan 11 kuru ve 4 konserve mama örneklerinin ham besin madde içerikleri literatür bilgileri ışığı altında tartışılmıştır. Çalışmalar sonunda, hem kuru ve hem de konserve mamalarda konu ile ilgili literatür bilgilerine göre önemli ayrılıklar gösteren bulgulara rastlanmamıştır. Metabolik enerji (ME) değerleri ise tüm mama örneklerinde literatürlerde belirtilen sınırlar içinde bulundukları saptanmıştır. Fakat ambalaj üzerinde deklare edilen değerlerle karşılaştırıldığında tüm mama örneklerinde kurumadde içeriğinin yüksek olduğu, ham sellüloz içeriğinin ambalaj üzeri bildirilen değerlerle birbirine son derece benzerlik gösterdiği, ham protein ve ham yağ içeriğinin ise, ambalaj verilerinden daha düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT RESEARCHS ON NUTRITION MATTER CONTENTS OF CAT FOOD KARAAYVAZ, Bayram Kudret MSc in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Asım KILIÇ July 1998, 31 pages In this work, it is tried to determine the crude nutrition matter contents of ready made cat foods which are widely in market in Izmir and nearby areas. During the research, the findings about the nutrition matter contents of dry and canned cat foods were also determined. Under the light of the literature informations, the nutrition matter contents of 11 dry and 4 canned food samples as research materials were discussed. As a result of the studies, according to the literature knowledge about the subject, findings which show important differences had not been met in both dry and canned foods. Moreover, metabolic energy (ME) values in all food samples were found inside the limits which are defined by the literature. However, when compared with the values signified on the packages, in all food samples, the dry matter content was found higher, crude fiber content showed a great similarit to the values on the packages and crude protein and crude fat contents were found lower than the package values.