Trol balıkçılığında seçiciliğin tür bazında geliştirilmesi
Development of species selectivity in trawl fisheries
  1. Tez No: 77583
  2. Yazar: CELALETTİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TOKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Trol balıkçılığı, seçicilik ızgaraları, tür seçiciliği boy seçiciliği, Trawl fisheries, sorting grid, species selectivity, size selectivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
IV ÖZET TROL BALIKÇILIĞINDA SEÇİCİLİĞİN TÜR BAZINDA GELİŞTİRİLMESİ AYDIN, Celalettin Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan TOKAÇ Ağustos 1998, 77 sayfa Bu çalışmada son 10 yıldan beri seçicilik amaçlı kullanılmaya başlayan ızgaraların, seçicilik özelliklerinin ortaya konması ve trol balıkçılığında seçiciliğin tür bazında geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla geleneksel dip trol ağlarından farklı olarak yarım göz kesimli dip trol ağı geliştirilmiştir. Modifiye edilen bu dip trol ağının torba kısmına 20 mm ve 15 mm bar aralıklarına sahip seçicilik ızgaraları 60° ve 120° açı ile yerleştirilmişlerdir. Ayrıca torbanın üst panelinde yatay konumlu bir seçicilik ızgara sistemi 60° ile kullanılan sistemle birlikte konumlandırılmıştır. Izgaraların çerçeve materyali ahşap, aralara konan çubukların (0 20 mm) ise dış yüzeyi pürüzsüz sentetik polietilen malzemedir. 20 mm ve 15 mm bar aralıklarına sahip ızgaralar ile barbunya (Mullus barbatus L., 1758), ısparoz (Diplodus annularis L., 1758) ve kırma mercanın (Pagellus erythrimts L., 1758) boy seçiciliği, üst panelinde ızgara olan sistemde ise tür seçiciliği çalışılmıştır.Üst panelinde seçicilik ızgarası bulunan sistemde barbunya ve kırma mercanın (Pagellus erythrinus L., 1758) yüksek oranlarda kaçışı üst panelden, ısparozun ise torbanın alt bölümlerinden gerçekleştirdiği bulunmuş, sonuçlar suatlı gözlemleriyle desteklenmiştir. Denemeler sonucunda ızgara sistemlerinin seçicilik sonuçlan, farklı göz genişliği ve şeklindeki yapılan seçicilik denemelerinden daha iyi sonuçlar vermiştir. Ayrıca 20 mm bar aralığına sahip farklı açılı sistemlerin yüksek oranda ekonomik balıkların kaçışına izin veren bir yapıda olduğu bu nedenle ticari trol balıkçılığında kullanılamayacağı görüşüne varılmıştır
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT DEVELOPMENT OF SPECIES SELECTIVITY IN TRAWL FISHERIES AYDIN, Celalettin Thesis of Ms.c, Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor Assoc. Prof.. Dr. Adnan TOKAÇ August, 1998, 77 pages In this study, It was aimed determining selection charecteristics of sorting grid system which used since last decade and improving the specific species selection. With this aim half mesh cutting rate trawl net was being improved different from traditional bottom trawl net. Sorting grid system which grid bar space 20 mm and 15 mm installed 60° and 120° angle attach at cod-end of the modificated trawl, furthermore a grid system was installed horizontal position at the upper panel of cod-end with 60° sorting grid system Grid frame material was wooden and bars (0 20 mm) material was syhntetic polyethlene which external surface was smooth. Size selectivity of red mullet (Mullus barbatus Lin., 1758), annular sea bream (Diplodus annularis Lin., 1758) and red pandora (Pagellus erythrinus) was studied at the 20 mm and 15 mm bar space sorting grid system. Species selection was studied with grid sytem togather at 60°vu angle attack and as a window grid which installed on the upper panel of cod-end. Underwater observations was supported higher ratio escaping of red mullet {Mullus barbatus) and red pandora (Pagellus erythrinus Lin., 1758) from upper panel of cod-end (Sorting grid system) and also annular sea brezm(Diplodus annularis) lower panel of the cod-end. Selectivity results of grid system were better than selectivity results of different mesh size and shape. In addition system which are 20 mm bar spacing be used in commercial fishery because of that it has a construction which gives permormision to escape economical fishes as a hight ratio was found