Ev ödevi tekniğine ilişkin karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative study on homework technique thesis study interview
- Tez No: 775921
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ev ödevi, sınıf öğretmeni, öğrenci
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı TIMSS sınavlarını uygulayan farklı ülkelerde ödev tekniği kullanımının TIMSS 2019 sonuçları üzerindeki etkisini belirleyebilmektir. Araştırmada belirlenen amaca uygun olarak nitel araştırma yöntemi kapsamında ele alınan desenlerden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019 TIMSS sonuçları açısından sıralamada Türkiye'nin üzerinde ve altında bulunan ülkeler arasından random yolla seçilen Letonya – Riga, Kuzey Makedonya – Üsküp ile birlikte Türkiye- Kocaeli -Darıca'da sınıf öğretmeni olarak görev yapan toplam 15 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 2022-2023 eğitim öğretim yılının birinci yarıyılında etik kurul ve resmi uygulama izinleri alınmış, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları gerçekleştirilmiş olan yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Görüşme ile sınıf öğretmenlerinden toplanan veriler araştırmanın ilgili alt amaçlarına uygun bir şekilde bütünsel olarak sunulabilmesi için kullanılan ifadeler tekrarlanma durumu açısından nicel boyuta dönüştürülmüştür. Araştırmada toplanan verilerin analizi sonucunda katılımcıların %66,6 'sının ödevleri öğrencilere tekrar ve pekiştirme amaçlı olarak verdiklerini, sınıf içi etkinlik amaçlı ödev tekniğini kullananların yüzdesinin %13,1 olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %6,6'lık bir yüzde ile öğrencilere bireysel ödev, araştırma ödevi ve ek bilgi almaları amacıyla ödev verdiklerini belirlenmiştir. Katılımcıların %46,6'sı öğrencilerinin bir hafta içerisinde ödeve 7-9 saat arasında vakit ayırdığı, katılımcıların %26,6 'sı öğrencilerinin ödevlere 10 saat ve üzere süre ayırdıkları, 5-7 saat arasında ödeve zaman ayıran öğrencilerin %6,6 düzeyinde olduğu, ödeve 0-5 saat arasında ayıran öğrencilerin oranının da %26,6 düzeyinde olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmada ulaşılan bulgu ve sonuçlara dayalı olarak öğretmenlere öğrencilere dönüt veremeyecekleri ödevleri vermemeleri, ödevlerde teknolojik uygulamaları sürekli kullanmalarının zaman yönünden avantaj sağlayabileceği ve verilen ödevlerin öğrencinin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik olması gerektiği konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of the use of homework technique on the results of TIMSS 2019 in different countries that apply TIMSS exams. In accordance with the purpose determined in the research, the phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consists of a total of 15 teachers working as primary school teachers in Latvia - Riga, North Macedonia - Skopje and Turkey – Kocaeli -Darica, who were randomly selected among the countries above and below Turkey in terms of 2019 TIMSS results. The data of the study were collected in the first semester of the 2022-2023 academic year with semi-structured interview forms in which ethics committee and official application permits were obtained, validity and reliability studies were carried out. . The expressions used in order to present the data collected from the class teachers with the interview in a holistic manner in accordance with the relevant sub-objectives of the research were transformed into a quantitative dimension in terms of repetition. As a result of the analysis of the data collected in the research, it was determined that 66.6% of the participants gave the homework to the students for repetition and reinforcement purposes, and the percentage of those who used the homework technique for in-class activities was 13.1%. In addition, the participants, with a percentage of 6.6%, stated that they gave homework to students in order to obtain individual homework, research homework and additional information. It was found that 46.6% of the participants allocated 7-9 hours to the assignment within a week, 26.6% of the participants allocated 10 hours or more to the assignments, 6.6% of the students who allocated time to the assignment between 5-7 hours, and the rate of the students who allocated between 0-5 hours to the assignment was at the level of 26.6%. Based on the findings and results obtained in the research, suggestions were made to the teachers that they should not give the students homework for which they could not give feedback, that the continuous use of technological applications in homework could provide an advantage in terms of time, and that the homework given should be oriented to the interests and needs of the students. Keywords : Homework, class teacher, student