İbrahimi dinlerde insan onuru ve dinler arası öğretim açısından değerlendirme
Evaluation of İbrahimi in terms of human dignity and inter-religious teaching in religions
- Tez No: 775949
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İnsan Onuru, Çoğulluk, Din, Öğretim, Yaşam, Mülkiyet, Özgürlük, Human Dignity, Plurality, Religion, Teaching, Life, Property, Freedom
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Din eğitiminin en önemli amaçlarından bir tanesi de öğrencilere insani değerleri benimsetmek istemesidir. Bu amaca ulaşmak için günümüzde özellikle dini ve kültürel çoğulluğun olduğu toplumlarda farklı din eğitimi yaklaşımları, yöntem ve metodlar denenmektedir. Bu noktada dinler arası öğretim, bireyi önceleyen bakış açısıyla karşımıza çıkmaktadır. Dini ve kültürel çoğulluğun olduğu bir toplumda verilecek din eğitiminde öncelikle etik değerler, insan hakları da diyebileceğimiz saygı, adalet, hoşgörü, eşitlik vb. fikirler önemlidir. Tüm bu değerlerin kaynağını insan onuru kavramında bulabilmekteyiz. Çalışmamızda öncelikle insan onuru kavramının içeriği incelenmiştir. Kavram üç temel hak ile sınırlandırılmıştır. Belirlenen üç temel hak ile ilgili olarak İbrahimi dinlerin kutsal kitaplarında araştırma yapılmıştır. Dinler arası öğretimde insan onuru kavramından nasıl yararlanılabileceği düşünülmüştür. Ders içi çalışmalarda kullanılmak üzere üç temel hak ile ilgili çalışma metinleri hazırlanmıştır. Üç temel hak ile ilgili olup, İbrahimi dinlerin kutsal kitaplarında yer alan ayetlere de çalışma metinlerinde yer verilmiştir. Öğrencilerin konu ile ilgili ulaşmaları beklenen dinler arası yeterlilikler tespit edilerek, belirlenen yeterliliklere ulaşabilmeleri, dinlere dair anlamı yapılandırabilmeleri için işlenilen konu üzerinde etkili soru sorma süreci kullanılmaya çalışılmıştır. Yaklaşım bazı problemlerinin çözülmesin de insan onuru fikrinden yararlanılmasının gerekli olduğu düşüncesiyle değerlendirilmiştir. Dinlerin asıl kaynaklarından insan onuru kavramını temellendirdiğimizde insanların birbirlerine bakış açısından doğan problemlerin daha etkili bir şekilde çözülebileceği düşünülmüş, eğitimsel etkinlik ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important aims of religious education is that students want to adopt human values. In order to achieve this aim, different approaches to religious education, methods and methods are being tried, especially in societies with religious and cultural majority. Ethical values, respect, justice, tolerance, equality and ideas, which we can also call human rights, are important in religious education to be given in a society with religious and cultural plurality. We can find the source of all these values in the concept of human dignity. In this study, the content of the concept of human dignity was examined first. The concept is limited to three fundamental rights. Research was conducted in the holy books of ibrahimi religions regarding the three fundamental rights determined. It was considered how the concept of human dignity could be used in interreligious teaching. Three main rights and related I texts were prepared to be used in the course studies. It is related to three fundamental rights and the verses in the holy books of ibrahimi religions are also included in the study texts. The interreligious competencies of the students were determined. It has been demonstrated that the idea of human dignity is necessary to solve some problems of the approach. When we base the concept of human dignity from the main sources of religions, the approach has been evaluated with the thought that it is neccessary to benifit from the idea of human dignity in solving some of the problems of my religions.