An approach towards energy efficient housing design in Western Balkan
Bati Balkan'da enerji etkin konut tasarimina yönelik bir yaklaşim
  1. Tez No: 776451
  2. Yazar: EGZONA TOTAJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YİĞİT YİLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Tasarım Yaklaşımı, Batı Balkan, Konut Tasarimi, Energy Efficient, Design Approach, Western Balkan, Housing Design
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Binalar Dünya'da kullanılan tüm enerjinin %40'ını tüketmelerinden dolayı iklim değişikliğinin ana etkenlerindendir. Bu bağlamda, tez çalışması Batı Balkan ülkelerinde enerji sarfiyatı analizleri yaparak konutlarda enerji performansının iyileştirilmesini amaçlayan bir yaklaşım önermektedir. Tez, Batı Balkan ülkelerinde enerji etkin bina tasarımına yönelik yaklaşımların genel bir tanımını içermektedir.Çalışma, Avrupa'daki enerji etkin bina tasarımına dair genel standartlarının tanımını içermektedir. Bu çalışmanın motivasyonu, Balkanlarda enerji etkin bina tasarımının ne kadar uygulandığını tartışmaktır. Avrupa standartlarını ve binaların enerji performansına ilişkin yerel düzenlemeleri inceledikten sonra, bu tez Balkanlardaki bazı enerji etkin bina tasarım stratejilerine, bunun enerji kullanımına üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Bu tez, Batı Balkan'daki konut bina stokunun enerji tüketimini azaltacak enerji etkin bina tasarımına yönelik bir yaklaşım önermeyi amaçlamaktadır. Yönetmelikler ve binaların enerji performansı direktifleri gibi Avrupa'da binaların enerji etkinliğin geliştirilmesine yönelik faktörlerin analizi ve Balkanlar'daki enerji etkin binaların tasarım yaklaşımlarının gözden geçirilmesi; önerilen yöntemin ilk adımlarıdır. Bu tezin ikinci bölümünde soğuk iklim hakkında genel bilgiler, Batı Balkan bölgesinin analizleri ve yerel mevzuat ve özellikleri verilmiştir. Üçüncü bölümde pasif ve aktif iklimlendirme stratejileri ile enerji etkin bina tasarımı anlatılmış ve konut tipolojisi vurgulanmıştır. Dördüncü bölümde, ankete dayalı olarak, konut tipolojisi ile ilgili veri toplanarak örneklem konut oluşturulmaktave enerji etkin konut tasarımı süreci başlamaktadır. Beşinci bölüm, enerji etkin bina tasarım stratejilerinin önerilerini içermektedir. Ayrıca, bu bölüm enerji modellemesi ve hesaplamalarını da kapsar. Sonuçlara göre son bölümde, bu tez; konut tipolojisi için enerji etkin bina tasarımına yönelik elde edilen stratejileri vurgulanmaktadır. Bu tezin amacı, Batı Balkanlardaki binaların enerji etkinliğinin iyileştirilmesine katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Buildings are responsible for 40% of worldwide energy consumption. Therefore, the building sector has a major effect on climate change. In this context, the purpose of this thesis is to analyse the energy consumption in the Western Balkans to propose an approach for energy performance improvements on housing typology. This thesis contains a general description of approaches for energy efficient building designs in Western Balkan countries. The study has a description of the general standards of the energy efficient buildings designs in Europe. The motivation of this study is to discuss how much Balkan energy efficient building design is applied. After reviewing the European standards and the local regulations of the energy performance of buildings, this thesis focuses on some energy efficient building design strategies in Balkan, its impact on the energy use. This thesis aims to propose an approach towards energy efficient building design that will reduce the energy consumption of the housing building stock in the Western Balkan. The analysis of the factors of energy efficient development of buildings in Europe such as regulations and energy performance of buildings directives, and the review of the design approaches of energy efficient buildings in the Balkan are the first steps of the proposed method. In the second part of this thesis the general information of the cold climate, analyses of the Western Balkan region and the local regulations and its characteristics are represented. Also the energy efficient building design is explained and the housing type is emphasized in the third part, with its passive and active strategies. In the fourth part, based on the questionnaire, it includes the data collection of the housing typology, which leads to the formation of the representative housing, and the proposal of the energy efficient housing design. The fifth part includes the proposal of energy efficient design strategies. Furthermore it covers the energy modelling and the calculation. In the final part according to the results, this thesis highlights strategies towards energy efficient building design for the housing typology. The purpose of this thesis is to contribute to the improvement of energy efficiency of buildings in the Western Balkans.