Şişman Köyü (Malatya) çevresindeki magmatik kayaçların petrografik özellikleri
Petrographical features of magmatic rocks in the vicinity of şişman willage (Malatya)
  1. Tez No: 77652
  2. Yazar: ENGÜR ESEN AKARSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ magmatitleri, mafik mikrogranüler anklav, kuvars osellar doku, Elazığ magmatics, Mafic mikrogranular enclaves, quartz ocellar texture
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞİŞMAN KÖYÜ (MALATYA) ÇEVRESİNDEKİ MAGMATİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ Engür Esen AKARSU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa:40 Çalışma alanı Battalgazi ve Kale ilçeleri arasındaki bölgede yeralır ve 210 km2'lik bir alan kapsar. Çalışma alanında yaşlıdan gence doğru; İspendere ofyoliti (Jura-Alt Kretase), Elazığ magmatitleri (Üst Kretase), Kırkgeçit Formasyonu (Orta Eosen-Üst Oligosen). Elazığ magmatitleri çalışma alanında farklı bileşimli derinlik, yanderinlik ve yüzey kayaçlarından oluşur. Derinlik kayaçları gabro, tonalit ve diyorit bileşimindedir. Yarı derinlik kayaçları mikrodiyorit ve aplit, yüzey kayaçları ise bazalt ve dasit bileşimindedir. Arazi gözlemleri ve petrografik incelemeler Elazığ magmatitlerinin mafık bir magmanın farklılaşması ile oluştuğunu işaret etmektedir. Farklılaşmanın ilk evresinde bazik magmatik kayaçlar (gabro ve bazalt), ikinci evresinde tonalit bileşimli kayaçlar (tonalit ve dasit), son evresinde de diyoritik kayaçlar oluşmuştur.II Mafık mikrogranüler anklavlar Elazığ magmatitlerinin tonalit birimi içerisinde sıkça görülür ve tane boyu 1 cm ile 20 cm arasında değişir. Mafîk mikrogranüler anklavlar diyorit ve kuvars diyorit bileşimindedir. Taşıyıcı kayaç ile keskin dokanaklı olup, kamalanmış biyotit, iğnemsi apatit ve kuvars minerallerinin mafık mineraller tarafından sarılmasıyla oluşan osellar doku içermeleriyle karakteristiktirler. Bu mafık mikrogranüler anklavlar felsik magma içerisinde enjekte olmuş mafîk magma damlacığının varlığını işaret ederler.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis PETROGRAPHICAL FEATURES OF MAGMATIC ROCKS IN THE VICINITY OF ŞİŞMAN WILLAGE (MALATYA) Engür Esen AKARSU University of Fırat Institue of Applied Sciences Department of Geological Engineering 1998, Pages:40 The study area is located between Battalgazi and Kale towns (Malatya) and covers an area of 210 sq.km.s The different units of the studied area (From the oldest to the youngest); İspendere ophiolite (Jurassic-Early Cretaceous), Elazığ magmatics (Upper Cretaceous), Kırkgeçit Formation (Midlle Eocene-Upper Oligocene). In the studied area, the Elazığ magmatics consist of plutonic, subvolcanic and volcanic rocks of different compositions. The plutonic rocks are composed of gabro, tonalite and diorite. The subvolcanic rocks are microdiorite and aplite in composition. The volcanic rocks are composed of basalt and dacite. Field observations and petrographical investigations reveal that the Elazığ magmatics crystallized by the differentiation of a mafic magma. During the first stage differentiation of mafic magma, basic magmatic rocks such as basalt and gabbro were formed in the second stage, acid magmatic rocks in tonalitic compotision were formed. The dioritic rocks were formed as final products of mafic magma differentiation.IV Mafic mıcrogranular enclaves are frequently enclosed in the tonalite unit of the Elazığ magmatics. They range from 1 cm to 20 cm in size. The mafic microgranuler enclaves are diorite and quartz diorite in composition. They have sharp contact with the their host rocks and charecterized by the presence of blade-shaped biotite, acicular apatite and presence of quartz surrounded mafic minerals (amphibole) forming ocellar texture. The features of mafic microgranular enclaves represent that blobs of mafic magma were injected into a felsic magma.