Mardin, Şanlıurfa ve Hatay illerinde bulunan üç, dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin engelsiz turizm açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 776533
  2. Yazar: AHMET BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATINÇ OLCAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Erişilebilirlik, Otel İşletmeleri, Engelli, Engelsiz Turizm, Tourism, Accessibility, Hotel Managements, Disabled, Barrier-Free Tourism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Mardin, Şanlıurfa ve Hatay illerindeki üç, dört ve beş yıldızlı otellerin işletmelerinin erişilebilir turizm açısından değerlendirilmesidir. Verilerin toplanması amacıyla bir anket yapılmış ve toplam 50 otel yöneticisi katılmıştır. Otel yöneticilerine e-posta yoluyla gönderilen bir anket aracılığıyla otellerin fiziki yapısı, turizm politikaları, oda olanakları, engelli misafirlere yönelik personel desteği ve yerel yetkililerin erişilebilirlik konusundaki görüşleri sorulmuştur. Anket tamamlandıktan sonra veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma, bu illerdeki üç, dört ve beş yıldızlı otellerin engellilerin ihtiyaçlarını karşılamada yeterince uygun olmadığını göstermiştir. Tekerlekli sandalye erişimine yönelik bazı düzenlemeler olsa da, birçok otel görme veya işitme engelli kişilerin ihtiyaçlarını göz ardı etmektedir. Otel işletmecileri, erişilebilir turizm pazarını karlı bir pazar olarak görmeseler de katılmaya isteklidirler. Bu oteller erişilebilirlik açısından bazı eksikliklere sahip olsalar da bazı iyileştirmeler yapılması durumunda engellilere hitap edebilirler. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak engelli müşterilerin hizmetlere erişimini kolaylaştırmak için otel yöneticilerine bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the accessibility of three-, four- and five-star hotels in the Turkish provinces of Mardin, Şanlıurfa and Hatay in terms of accessible tourism. A survey was conducted to collect data and a total of 50 hotel managers participated. Through a questionnaire sent to hotel managers via e-mail, the physical structure of the hotels, tourism policies, room facilities, staff support for disabled guests and the views of local authorities on accessibility were asked. After the survey was completed, the data were analysed by statistical methods. The research has shown that the three, four and five star hotels in these provinces are not adequately suited to meet the needs of the disabled. While there are some regulations regarding wheelchair access, many hotels ignore the needs of people who are visually or hearing impaired. Although hoteliers do not see the accessible tourism market as a profitable one, they are willing to participate. Although these hotels have some shortcomings in terms of accessibility, they can appeal to the disabled if some improvements are made. Based on the results obtained, some suggestions were made to hotel managers in order to facilitate the access of disabled customers to services.