Sezaryen operasyonunda tubal sterilizasyon için uygulanan farklı cerrahi tiplerin, erken postoperatif dönemde over rezervine etkisi
The effect of different types of surgical procedures applied for tubal sterilization in cesarean section on ovarian reserve in the early postoperative period.
- Tez No: 776624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Antral folikül sayısı, Anti-müllerian hormon, over rezervi, salpenjektomi, tubal ligasyon, Anti-mullerian hormone, number of antral follicles, ovarian reserve, salpingectomy, tubal ligation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda sezeryan operasyonu sırasında tubal sterilizasyon için uygulanan farklı cerrahi işlem tiplerinin erken postoperatif dönemde antimüllerian hormon düzeyi değişiklikleri üzerinden over rezervine etkisini karşılaştırılmalı değerlendirmeyi amaçlayarak aynı zamanda postoperatif altıncı haftada transvaginal ultrasonografi ile over boyutu ve antral folikül sayısını değerlendirerek erken menapoz gibi over fonksiyonlarında azalma durumunu erken saptanmasına ve tedavisinin planlanmasına katkıda bulunmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız sezeryan operasyonu sırasında tubal sterilizasyon için uygulanan farklı cerrahi işlem tiplerinin, erken dönem over rezervine etkilerini karşılaştıran tek merkezli, prospektif kesitsel bir araştırmadır. Çalışmamıza, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun 08.09.2021 tarihli, 2011-KAEK-25 2021/09-15 karar numaralı onayını takiben aynı hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne 01.09.2021-01.06.2022 tarih aralığında arasında sezaryen operasyonu uygulanacak 98 gebe dahil edildi. Hastalar, Pomeroy usulü tüp ligasyonu (n=23), elektrokoterizasyon ile tüp ligasyonu (n=25), total salpenjektomi (n=25 ) ve sadece sezaryen operasyonu (kontrol) (n=25) yapılan olmak üzere dört gruba ayrıldı. Operasyon öncesi ve sonrası anti-müllerian hormon (AMH) ölçülerek ve operasyon sonrası 6. Haftasında TVUSG (transvaginal ultrasonografi) uygulanarak over hacmi, antral folikül sayısı ölçülerek ligasyon subgrupları ve kontrol grubu over rezervi ve over fonksiyonları açısından kendi aralarında değerlendirildi. Sigara kullanım öyküsü olan hastalar çalışmamıza alınmadı. Birinci gruptan bir hastanın tubal ligasyon sırasında unilateral ooferektomi yapılması ve bir diğer hastanın çalışmadan vazgeçmesi nedeniyle iki hasta çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmamızda yaş, gravide, parite, abort açısından tüp ligasyonu yapılan gruplarda kontrol grubuna göre yüksek çıkarak anlamlı bulunuldu. Vücut kitle endeksi (VKİ) ve geçirilmiş sezeryan sayısı açısından anlamlı olarak bulunulmadı. Sezaryan operasyonu ile birlikte tubal ligasyon yapılan hastalar ve sadece sezeryan yapılan hasta grubu kendi aralarında karşılaştırıldığında AMH parametrelerindeki preoperatif ve postoperatif azalma yüzdesinin karşılaştırmasında anlamlı farklılık saptanılmadı (sırasıyla 0.36 vs 0.61 ng/ml ve 0.6 vs 0.6ng/ml p>0.05). Yine benzer şekilde Over Hacmi ve Antral Folikül Sayısı (AFS) parametrelerindeki azalma miktarı açısından ligasyon subgrup analiz karşılaştırmasında istatistiksel anlamlılık izlenilmedi. Salpenjektomi grubunda kontrol grubuyla kıyaslandığında sağ antral folikül sayısı daha az çıkarak istatistiksel olarak anlamlı çıkması insidental olarak yorumlandı. Tubal ligasyon gruplarında kontrol grubuyla kıyaslandığında E2 değeri daha yüksek çıkarak istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla 38 vs 28pg/ml p=0.001) Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmamızda sezaryen sonrası 6 haftaya kadar tek başına sezaryen ile ek olarak aynı seansda 3 farklı cerrahi teknik yöntemi ile ek tubal ligasyon yapılan hastaların özellikle menstruel siklus düzeninden bağımsız olan AMH üzerinden over rezervi ve over fonksiyonları karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak sezaryen sırasında total bilateral salpinjektomi anti-Müllerian hormon düzeylerini olumsuz etkilemedi. Aynı zamanda , salpinjektomi ile sterilizasyon cerrahi teknikten bağımsız olarak over rezervi açısından tüp ligasyonu kadar güvenli görünmektedir. Bu olumlu bulgularının yanısıra eş zamanlı sezeryan oprasyonu ile yapılan salpinjektomi, tubal ve epitelyal over kanser riskini azaltma avantajı sağladığından, elektif önceden planlanmış ameliyatlar ortamında önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to compare the effects of different types of surgical procedures applied for tubal sterilization during the cesarean section on the ovarian reserve through changes in antimullerian hormone levels in the early postoperative period, and at the same time, we evaluated the ovarian size and the number of antral follicles by transvaginal ultrasonography at the postoperative sixth week, and determined the decrease in ovarian functions such as early menopause early. It was aimed to contribute to the planning of treatment and treatment. Materials and Methods: Our study is a single-center, prospective cross-sectional study comparing the effects of different types of surgical procedures for tubal sterilization during cesarean section on early ovarian reserve. Following the approval of Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee, dated 08.09.2021 and decision number 2011-KAEK-25 2021/09-15, the same hospital's Gynecology and Obstetrics Clinic was sent to 01.09.2021- Between 01.06.2022, 98 pregnant women who would undergo cesarean section were included. The patients were divided into four groups: Pomeroy method tubal ligation (n=23), electrocauterization tubal ligation (n=25), total salpingectomy (n=25) and cesarean section only (control) (n=25). The ligation subgroups and the control group were evaluated among themselves in terms of ovarian reserve and ovarian functions by measuring the anti-mullerian hormone (AMH) before and after the operation and by applying TVUSG (transvaginal ultrasonography) at the 6th week after the operation. Patients with a history of smoking were not included in our study. Two patients were excluded from the study because one patient from the first group had unilateral oophorectomy during tubal ligation and another patient abandoned the study. Results: In our study, it was found to be significant in terms of age, gravida, parity, and abortion by being higher in tubal ligation groups compared to the control group. It was not found to be significant in terms of body mass index (BMI) and the number of previous cesarean sections. When the patients who underwent tubal ligation with cesarean section and the patient group who underwent only cesarean section were compared among themselves, no significant difference was found in the comparison of the percentage of preoperative and postoperative reduction in AMH parameters (0.36 vs 0.61 ng/ml and 0.6 vs 0.6ng/ml, respectively, p>0.05). Similarly, no statistical significance was observed in the ligation subgroup analysis comparison in terms of the amount of decrease in Ovarian Volume and Antral Follicle Count (AFS) parameters. The fact that the number of right antral follicles was lower in the salpingectomy group compared to the control group and statistically significant was interpreted as incidental. E2 value was higher in tubal ligation groups compared to the control group and statistically significant (38 vs 28pg/ml, respectively, p=0.001) Conclusion: In conclusion, in this study, ovarian reserve and ovarian functions were compared, especially over AMH, which is independent of menstrual cycle pattern, of patients who underwent additional tubal ligation with 3 different surgical techniques in the same session in addition to cesarean section alone up to 6 weeks after cesarean section. In conclusion, total bilateral salpingectomy during cesarean section did not adversely affect anti-Müllerian hormone levels. At the same time, sterilization with salpingectomy appears to be as safe as tubal ligation in terms of ovarian reserve, regardless of surgical technique. In addition to these positive findings, salpingectomy with simultaneous cesarean section can be recommended in the setting of elective pre-planned surgeries, as it provides the advantage of reducing the risk of tubal and epithelial ovarian cancer.