Evli bireylerde ilişki doyumunun bağışlama istekliliği ve bağlanma yaralanmaları ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the concept of relationship satisfaction in association with the willingnessto forgive and attachment injuries in married individuals
  1. Tez No: 776664
  2. Yazar: ESMA ÇAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, İlişki Doyumu, Bağışlamaya İsteklilik, Marriage, Relationship Satisfaction, Willingness to Forgive
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yapılan araştırmada evli bireylerde ilişki doyumunun bağışlama istekliliği ve bağlanma yaralanmaları ile ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca belirlenen demografik değişkenlere göre evli bireylerin ilişki doyumu, bağışlama istekliliği ile bağlanma yaralanmalarının farklılaşma durumları incelenmiştir. Bu araştırma ilişkisel tarama modeliyle tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini temsil ettiği evreni tanımlayacağı düşünülen 700 evli birey oluşturmaktadır. Örneklem grubu dijital okur-yazarlığı olanlar için kartopu örnekleme yöntemi, dijital okur-yazarlığı az olanlar için kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Ulaşılabilen evli bireylerle yüz yüze uygulama gerçekleştirilmiş olup, ulaşılamayan kişilere Google Forms üzerinden ölçekler uygulanmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS 21 Windows paket programı kullanılmıştır. Oluşan verilerin normal dağılıp dağılmadığının tespit edilmesi için“Normallik Testi”gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağıldığı taktirde“Parametrik Testlerden”,“t-testi”ile“One Way Anova”testi kullanılmıştır. Veriler normal dağılmadığı taktirde ise“Non-Parametrik”testlerde kullanılan“Mann-Withney U”ve“Kruskal-Wallis”testi kullanılmıştır. Örneklemi oluşturan bireylerin Sosyo-Demografik özelliklerinin belirlenmesi için“Frekans”analizi yapılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin incelemek içinse korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda ilişki doyumu ile bağışlamaya isteklilik arasında anlamlı ilişki bulunmazken, ilişki doyumu ile evlilikte bağlanma yaralanması arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of relationship satisfaction has been identified in association with the willingness to forgive and attachment injuries in married individuals. In addition, the differentiation status of married individuals' relationship satisfaction, willingness to forgive and attachment injuries were examined according to the demographic variables determined. This research has been designed with relational screening model. The sample of the research consists of 700 married individuals who are thought to define the universe they represent. The sample was selected with a random sampling model. A face-to-face application was carried out with the married individuals who could be reached, and the scales were applied over Google Forms to those who could not be reached. IBM SPSS 21 Windows package program was used for data analysis.“Normality Test”was carried out to determine whether the resulting data were normally distributed. Where the data were normally distributed,“Parametric Tests”,“t-test”and“One Way Anova”test were used. Where the data were not normally distributed, the“ Mann-Withney U”and“Kruskal-Wallis”tests used in the“Non- Parametric”tests were used.“Frequency”analysis was performed to determine the socio- demographic characteristics of the individuals forming the sample. Correlation analyzes were used to examine the hypotheses of the research. In line with the research findings, while there was no significant association between relationship satisfaction and willingness to forgive, it was found that there was a negatively significant association between relationship satisfaction and marital attachment injury.