Curling Sporcularında Zihinsel Dayanıklılık, Problem Çözme Becerisi ve Sürekli Kaygı Durumlarının Zihinsel Antrenman Yöntemleriyle Geliştirilmesi
Developing mental toughness, problem solving skills and trait anxiety in curling athletes with mental training methods
  1. Tez No: 776663
  2. Yazar: İBRAHİM HAKKI ÖZSUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL TUĞRULHAN ŞAM, PROF. DR. RIDVAN EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Antrenman, Problem Çözme Becerisi, Sürekli Kaygı, Zihinsel Dayanıklılık, Zihinsel Beceri, Curling, Mental Training, Problem Solving Skill, Trait Anxiety, Mental Toughness, Mental Skills, Curling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı zihinsel antrenmanın curling erkek milli takım sporcularının zihinsel dayanıklılık, problem çözme becerisi, zihinsel beceriler ve sürekli kaygı durumları üzerinde gelişimini ortaya koymaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmada veri toplama araçları“Problem Çözme Envanteri, Sürekli Kaygı Envanteri, Zihinsel Dayanıklılık Anketi, Zihinsel Beceriler Envanteri”olarak dört farklı anket kullanılmıştır. Bu araştırmada verilerin analizi zihinsel antrenman öncesi ve sonrası olmak üzere ön test, son test şeklinde gerçekleşmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS (sosyal bilimler için istatistik programı) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Zihinsel antrenmanın curling sporcularının zihinsel dayanıklılık, problem çözme, sürekli kaygı ve bilişsel becerileri grup içi ön test-son test değerleri analizi için ortalama değer karşılaştırması ve bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Tüm hesaplamalar %95 güven aralığında yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada deney grubu sporcularının zihinsel dayanıklılık, zihinsel dayanıklılık alt boyutları, sürekli kaygı, zihinsel beceriler, zihinsel beceriler alt boyutları ve problem çözme becerilerinin ön test ve son test sonuçlarına göre deney grubu sporcularında çoğunluklu olarak pozitif yönde gelişimler görülmüş ve anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Kontrol grubu sporcularında ise negatif yönde gelişmeler görülürken anlamlı farklılıklar tespit edilmemiştir. Sonuç: Hem fiziksel antrenmanlarına devam eden hem zihinsel antrenman protokolünü uygulayan deney grubu sporcularının zihinsel dayanıklılık, zihinsel dayanıklılık alt boyutları, problem çözme becerisi, zihinsel beceriler, zihinsel beceriler alt boyutları ve sürekli kaygı durumlarında genel olarak gelişim olduğu görülmektedir. Diğer taraftan kontrol grubu sporcularında ise zihinsel dayanıklılık, zihinsel dayanıklılık alt boyutları, problem çözme becerisi, zihinsel beceriler, zihinsel beceriler alt boyutları ve sürekli kaygı durumlarında genel anlamda bir gelişim olmadığı görülmektedir. Bu sonuçlara göre deney grubu sporcularının fiziksel antrenmanın yanında zihinsel antrenman yapmalarının bu becerilerde gelişim sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to improve of mental toughness, problem solving skills, mental skills and trait anxiety of curling male national team athletes with mental training. Materials and Methods: In the study, four different questionnaires were used as data collection tools: Problem Solving Inventory, Trait Anxiety Inventory, Mental Resilience Questionnaire, and Mental Skills Inventory. In this study, the analysis of the data was carried out in two stages, before and after mental training. The data obtained within the scope of the research were analyzed using the SPSS (statistics program for social sciences) package program. Mental endurance, problem solving, trait anxiety and cognitive skills of curling athletes of mental training were applied pre-posttest analyze-compare means and independent sample t-test. All calculations were made at the 95% confidence interval. Findings: In the study, according to the pre-test and post-test results of mental toughness, mental toughness sub-dimensions, trait anxiety, mental skills, mental skills sub-dimensions and problem-solving skills of the experimental group athletes, mostly positive improvement were seen in the experimental group athletes and significant differences were found. On the other hand negative developments were seen in the control group athletes and no significant differences were found. Result: It was seen that there was a general improvement in mental endurance, mental endurance sub-dimensions, problem solving skills, mental skills, mental skills sub-dimensions and trait anxiety of the experimental group athletes who both continue their physical training and the mental training protocol. In the control group, there were no improvement in mental toughness, mental toughness sub-dimensions, problem solving skills, mental skills, mental skills sub-dimensions and trait anxiety. According to these results it can be said that the experimental group athletes' mental training in addition to physical training provides improvement in these skills.