Sıvı depolama tanklarının güçlendirilmesinde temel tasarımının sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
Foundation design analysis with finite element method in the reinforcement of liquid storage tanks
- Tez No: 776676
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Temel Güçlendirmesi, Oturma Hesapları, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Stabilite, Tanklarda Arıza Modları, Foundation Reinforcement, Settlement Calculations, Finite Element Method, Stability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tezde incelenen sıvı depolama tankı için oluşturulan hesaplama tabloları, tank temelinin tasarımını kapsar. Zemin taşıma kapasitesi, izin verilen gerilme tasarım yöntemine göre kontrol edilmiş ve oturma – şişme potansiyeli değerlendirilmiştir. Güçlendirme için önerilen halka şeklindeki temel duvarının geometrisi, tank çapı etrafında dönen ters çevrilmiş bir T kesitidir. Bu kapsamda SAP2000 yazılımı ile sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak her bir yük durumu başına model halka duvarı analiz edilmiştir. Bu tezde sismik yükü temele aktarmak için farklı bir çözüm yöntemi önerildi ve halka şeklindeki çevresel temeli tasarlamak için sadece sismik kesme kuvvetinin tankın ağırlık merkezine indüklenmesi yeterli oldu. Bu kuvvet, varsayımsal rijit elemanlarla halka duvarına aktarıldı ve daha sonra bilgisayar yazılımı, kesme kuvvetini yükleme mesafesiyle çarparak sismik momenti oluşturdu. Dolayısıyla sıvı depolama tankının temel modelinde hem sismik momenti hem de kesmeyi kullanmaya gerek kalmadı. Çalışmada ayrıca stabilite kontrolü ve ankraj tasarımı ile ilgili sonuçlar ayrıntılı olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The calculation tables created for the liquid storage tank examined in the thesis cover the design of the tank foundation. The soil bearing capacity was checked according to the allowable stress design method and the settlement-swelling potential was evaluated. The geometry of the ring foundation wall proposed for reinforcement is an inverted T-section rotating around the tank diameter. In this context, the model ring wall was analyzed for each load case using the finite element method with the SAP2000 software. In this thesis, a different solution method was proposed to transfer the seismic load to the foundation, and only the induction of the seismic shear force at the center of gravity of the tank was sufficient to design the ring circumferential foundation. This force was transferred to the ring wall by hypothetical rigid members, and then computer software multiplied the shear force by the loading distance to generate the seismic moment. Therefore, there is no need to use both seismic moment and shear in the basic model of the liquid storage tank. In the study, the results related to stability control and anchor design are given in detail.