2015 sonrası Türk medyasında yaşanan ekonomik kriz ve çalışma hayatına etkisi
Economic crisis in Turkish media after 2015 and its impact on work life
  1. Tez No: 776679
  2. Yazar: TALHA ATİLLA KIZILTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, kriz, işgücü, tiraj, sendika, istihdam, aktif çalışma, haksız kazanç, mecra, sürekli basın kartı, arafta kalmak, resmi ilan, cinsiyet, telif, kadro, dikey gazete, konvansiyonel medya, kıdemli muhabir, meslek kıdemi, Media, crisis, labor, employment, circulation, gender, copyright, senior reporter, professional seniority
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Medya sektöründe uzun yıllar süregelen, ancak son zamanlarda tepe noktasına ulaşan“üç ayaklı”kriz yaşanmaktadır. Yaklaşık 100 bin ve onların geçimini sağladığı ortalama 400 bin kişi uykusuz aylar geçirmektedir. İlk olarak tirajlarda yaşanan düşüş nedeniyle satıştan para kazanma, ikinci olarak reklam gelirlerindeki azalma ve son olarak da aniden yükselen doların yarattığı pahalı kağıt fiyatları öncelikle yazılı basını ve dolayısıyla domino etkisiyle medyayı vurmaktadır. Bu tezde, sektörel bilgiler ışığında, sıkıntıları çekenlerin son durumlarına ve bunu yaşayanların öykülerine göz atılmaktadır. Ayrıca, Avrupa başta olmak üzere, dünyanın uzak yörelerinden örneklerle, ülkemizi de elde ettiğimiz rakamlarla karşılaştırma fırsatı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
There has been an ongoing“trivet”crisis for many years in the media sector, which , however ;has reached its peak recently. The army of about 100 thousand people and an average of 400,000 people, who depend on them for a living, have been spending sleepless months. Firstly, the descending amount of money earned from the sales due to the decrease in circulation, secondly the decrease in advertising revenues, and finally, the high prices of paper caused by the sudden increase in the US dollar hit primarily the print media and thus the media with the domino effect. In this thesis, in the light of sectoral information, remembering the saying“ We all need to be deceived ”, the latest situations of those who have suffered and the stories of those who have experienced it are reviewed. Moreover, there is the opportunity to compare our country with the figures we have obtained, with examples from distant parts of the world, especially from Europe.