Siyasetin kaybolan aurası üzerine Walter Benjamin açısından bir analiz
An analysis on the disappearing aura of politics from Walter Benjamin's perspective
- Tez No: 776733
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Walter Benjamin, aura, siyaset, sosyal medya, sivil toplum platformları, Walter Benjamin, aura, politics, social media, non-governmental platforms
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
“Tekniğin Olanaklarıyla Yeniden Üretilebildiği Çağda Sanat Yapıtı”adlı çalışmasında aura kavramını ele alan Walter Benjamin, kapitalist üretim tekniklerinin yarattığı kitle kültürü gerçeğine auranın yok oluşu tezi ile yaklaşmaktadır. Bu bakış açısına göre sanat eserleri, yeniden üretim teknikleri ile her an ulaşılabilir hale gelmiş, bu da sanat eserinin aurasını kaybetmesine neden olmuştur. Ancak Benjamin, sanat eserinin daha çok insana ulaşmasını sanatın bir tür demokratikleşme vaadi olarak değerlendirmektedir. Gelişen teknoloji ile sanat eserleri gibi siyaset yapma ve siyasete katılma biçimleri de bir değişim sürecine girmiştir. İnternet ile Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağlar alternatif siyasal katılım biçimlerini oluşturmuş ve siyaset daha da toplumsallaşmıştır. Bu çalışmada internet ve sosyal ağlarla siyaset kavramının içine girmiş olduğu dönüşüm, siyasetin ana aktörlerinden olan sivil toplum platformları üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada ilk olarak belirlenen sivil toplum platformlarının 1 Kasım 2021 ile 30 Nisan 2022 tarihleri arasındaki Twitter, Instagram ve Facebook kullanım düzeyleri, ardından da sosyal medya paylaşımları oluşturulan kategoriler bağlamında içerik analizine tabi tutulmuştur. Sonrasında bu sivil toplum platformlarının yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirilerek, sivil toplumsal siyasetin geçirdiği dönüşüm ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular Walter Benjamin'in“aura”metni üzerinden değerlendirilmiştir. Sonuç olarak sosyal medyanın sivil toplum platformlarının mücadelelerinin toplumsal tepki oluşturmasına, toplumun görüşlerinin temsil edilmesine ve siyasiler ile halkın doğrudan iletişim kurmasına imkân vererek katılımcı demokrasinin gelişmesine katkıda bulunduğu saptanmıştır. Bu da hem siyasetin hem de sivil toplumsal siyasetin daha fazla toplumsallaşmasını sağlamıştır. Dolayısıyla sivil toplumsal siyaset Walter Benjamin'in deyimiyle, aurasını kaybederken daha kitlesel bir hale gelerek demokratik bir görünüm kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Walter Benjamin, who deals with the concept of aura in his work titled“The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction”, approaches the reality of mass culture created by capitalist production techniques with the thesis of the disappearance of the aura. According to this point of view, works of art have become accessible at any time with reproduction techniques, which has caused the work of art to lose its aura. However, Benjamin considers that the work of art reaches more people as a kind of democratization promise of art. With the developing technology, the ways of doing politics and participating in politics, like works of art, have also entered a process of change. The Internet and social networks such as Twitter, Facebook and Instagram have created alternative forms of political participation and politics has become more socialized. In this study, it is aimed to examine the transformation of the concept of politics with the internet and social networks through civil society platforms, which are one of the main actors of politics. In this context, the Twitter, Instagram and Facebook usage levels of the identified civil society platforms between November 1, 2021 and April 30, 2022, and then social media shares were subjected to content analysis in the context of the categories created. Afterwards, interviews were held with the managers of these civil society platforms and the transformation of civil society politics was tried to be revealed. The findings were evaluated through Walter Benjamin's“aura”text. As a result, it has been determined that social media contributes to the development of participatory democracy by allowing the struggles of civil society platforms to create social reactions, to represent the views of the society, and to allow the politicians and the public to communicate directly. This led to the socialization of both politics and civil society politics. Therefore, while civic social politics lost its aura, in Walter Benjamin's words, it became more massive and gained a democratic appearance.