Sera koşullarında kimyasal, yavaş salınımlı ve organik azotlu gübrelerin ıspanakta bitki gelişimi, nitrat konsantrasyonu ve besin elementleri alımına etkisi
The effect of chemical, slow release and organic nitrogen fertilizers on plant development, nitrate concentration and nutritional elements in spinnac in greenhouse conditions
  1. Tez No: 776882
  2. Yazar: GAMZE GÜLEÇ ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL YALÇIN GÜLÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: AZOT, NO3- konsantrasyonu, ıspanak, yavaş salınımlı gübre, depolama, nitrogen, NO3- concentration, spinach, slow release fertilizer, storage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışma sera koşullarında kimyasal, yavaş salınımlı ve organik azot kaynaklı gübrenin ıspanak bitkisinin gelişimi ve NO3- konsantrasyonu üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sera koşullarında beş farklı N (25, 50, 100, 200 ve 400 mg kg-1 N) dozu ve dört farklı N'lu gübre uygulaması (amonyum sülfat, yavaş salınımlı gübre, kalsiyum nitrat ve maya atığı) uygulamaları altında yürütülmüştür. N uygulamalarının, kuru madde verimi, NO3- konsantrasyonu, total N konsantrasyonu, bitkisel parametrelere ve bitki besleme alımına olan etkisi belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre N dozu arttıkça bitkinin kuru madde veriminde en belirgin farkın %27.1 artış ile CN (5.67 g bitki-1) olduğu belirlenmiştir. Artan dozlarda N uygulaması ile ıspanak bitkisinin NO3- konsantrasyonu 369 mg kg-1 ve 4394.7 mg kg-1 arasında önemli düzeyde arttığı görülmüştür. Artan dozlarda N uygulamasının ıspanak bitkisine ait sınır değerler ile ilişkilendirildiğinde; K, Zn, Mn elementlerinin yeterli düzeyde bulunduğu, Ca, Cu, Fe, B elementlerinde ise toksiteye sebep olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out with the aim of creating a cage on the spinach plant and NO3- animal with the chemical, slow spreading and organic nitrogen sourced fertilizer in the greenhouse environment. The study was carried out under greenhouse conditions under five different doses of N (25, 50, 100, 200 and 400 mg kg-1 N) and four different N fertilizer applications (ammonium sulfate, slow release fertilizer, walking nitrate and yeast waste). The effect of N applications on dry matter source, NO3- animals, total N animals, plant owners and plant nutrition intake were targeted. According to the results obtained from the study, it was determined that as the N dose increased, the most significant difference in the dry matter yield of the plant was CN (5.67 g plant-1), with an increase of 27.1%. It was observed that the NO3- concentration of the spinach plant increased significantly between 369 mg kg-1 and 4394.7 mg kg-1 with increasing doses of N application. When increasing doses of N application are associated with the limit values of the spinach plant; It was determined that K, Zn, Mn elements were found in sufficient levels, and Ca, Cu, Fe, B elements caused toxicity.