Motivasyonel görüşme ile desteklenen sağlık eğitiminin evde takip edilen COVID-19 tanılı hastaların ilaç tedavisi uyumuna etkisi.
The effect of health education supported by motivational interviewing on medication compliance of patients with COVID-19 diagnosed at home.
  1. Tez No: 776953
  2. Yazar: BURCU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, İlaç Uyumu, Motivasyonel Görüşme, Sağlık Eğitimi, COVID-19, Medication Compliance, Motivational Interview, Health Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, motivasyonel görüşme ile desteklenen sağlık eğitiminin evde takip edilen COVID-19 tanılı hastaların ilaç tedavisi uyumuna etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, randomize kontrollü araştırma tasarımında uygulandı. Örneklemi, Haziran 2021–Ocak 2022 tarihleri arasında Çanakkale ili, Gelibolu İlçesinde ikamet eden, araştırmaya katılmaya gönüllü ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 100 katılımcı (müdahale=50; kontrol=50) oluşturdu. Çalışmada blok randomizasyon yöntemi kullanıldı. Çalışmanın başlangıcındaki verile Form I (16 soru) ile elde edildi. Çalışmanın sonunda katılımcılara, Form II-A (müdahale) ve Form II-B (kontrol) uygulandı. Tüm katılımcıların, ilaç kullanma durumunu takip edebilmek için“İlaç Takvimi”nden yararlanıldı. Çalışmada, kontrol grubu standart COVID-19 ilaç tedavisi alırken, müdahale grubuna standart tedavinin yanı sıra; tedavinin ikinci gününde çevrimiçi olarak motivasyonel görüşme ile desteklenmiş sağlık eğitimi yapıldı. Çalışmada, iki gruplu bağımsız değişkenler ile karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, grup içi öncesi ve sonrası karşılaştırmalarında Wilcoxon testi uygulandı. İlaç Uyumu Ölçeği puanlarını açıklamada, hangi değişkenlerin etkili olduğu Çok Değişkenli Lineer regresyon modeli ile incelendi. Bulgular: Çalışmanın başlangıcında yapılan karşılaştırmalarda; grupların benzer özellikte olduğu saptandı. Çalışma sonunda, müdahale grubundaki katılımcıların ilaç uyum puanının, kontrol grubundaki katılımcıların puanından daha yüksek olduğu bulundu. Kontrol grubunun çalışma sonunda ilaca uyum puanı, çalışma başlangıcındaki ilaca uyum puanından daha düşük olduğu bulundu. Çalışma sonunda müdahale grubundaki katılımcıların ilaca devam etme oranlarının kontrol grubundaki katılımcılardan daha yüksek olduğu belirlendi. Çalışma sonunda erkek olma ve müdahale grubunda bulunma değişkenlerinin ilaca uyum puanı üzerinde belirleyici faktör olduğu tespit edildi. Çalışma sonunda müdahale grubundaki katılımcıların ilaç tedavisinden memnuniyet düzeyi, kontrol grubunun ilaç tedavisi memnuniyet düzeyinden daha yüksek olduğu bulundu. Sonuç: Bu sonuçlara göre; müdahale grubunun ilaç uyum ölçeği puan ortalamasının, standart ilaç tedavisi alan kontrol grubuna kıyasla önemli oranda arttığı ancak; bu artışın istenen düzeye ulaşmadığı değerlendirilmiştir. Bu durum hemşireler tarafından verilen motivasyonel görüşme temelli sağlık eğitiminin ilaç uyumunu arttırmada ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the effect of health education supported by motivational interviewing on drug therapy compliance of patients with COVID-19 who are followed at home. Materials and Methods: The study was implemented in a randomized controlled trial design. The sample consisted of 100 participants (intervention=50; control=50) residing in Çanakkale Province, Gelibolu District between June 2021 and January 2022, who volunteered to participate in the study and met the inclusion criteria. The block randomization method was used in the study. The data at the beginning of the study were obtained with Form I (16 questions). At the end of the study, the participants received Form II-A (intervention) and Form II-B (control). The“Medicine Calendar”was used to track the drug use status of all participants. In the study, while the control group received standard COVID-19 drug therapy, in addition to the standard treatment to the intervention group; On the second day of the treatment, health education supplemented with motivational interviewing was conducted online. In the study, Mann Whitney U test was used for comparison with two-group independent variables, and Wilcoxon test was used for in-group comparisons before and after. Multivariate linear regression model was used to examine which variables were effective in explaining the Drug Compliance Scale scores. Results: In the comparisons made at the beginning of the study; The groups were found to have similar characteristics. At the end of the study, it was found that the drug compliance score of the participants in the intervention group was higher than the score of the participants in the control group. It was found that the control group's compliance score at the end of the study was lower than the drug compliance score at the beginning of the study. At the end of the study, it was determined that the participants in the intervention group were higher than the participants in the control group. At the end of the study, it was determined that the variables of being male and being in the intervention group were the determining factors on the drug compliance score. At the end of the study, it was found that the satisfaction level of the participants in the intervention group was higher than the drug treatment satisfaction level of the control group. Conclusion: According to these results; The mean score of the intervention group's medication adherence scale increased significantly compared to the control group receiving standard medication; it was evaluated that this increase did not reach the desired level. This situation revealed how important the motivational interview-based health education given by nurses is in increasing drug compliance.