Suriye'de demografik değişim: Beşar Esad dönemi (2011-2020)
Demographic change in Syria: The era of Bashar al-Assad (2011-2020)
- Tez No: 777109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KARAKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Change, Demographic, Local People, Residential, Syria, Genocide, Displacement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Suriye'de 2011-2020 dönemi demografik açıdan yakıcı bir dönemdir. Suriye'de savaşın tarafları, milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve gerçek bir demografik değişime doğrudan katkıda bulunmuştur. Rejim, İran ve Rusya güçleri, teslim olmayı reddeden şehirleri ve yerleşim yerlerini yoğun ve sistematik bir şekilde bombalayarak halkı göçe zorlamışlardır. Ayrıca İran, kendi kontrolü altındaki bölgelerde yabancı Şii milisleri yerleştirmek suretiyle Şiiliği yaymanın önünü açarak yumuşak güç siyasetini gütmüştür. Buna ilaveten yabancı şii ailelerin Şam ve Halep gibi büyük şehirlere yerleşmesini özendirmek için doğrudan mali yardımlarda da bulunmuştur. ABD ayrıca terörle mücadele bahanesiyle binlerce Suriyelinin yaşadığı şehirlerden ve ilçelerden sürülmesinde rol oynamıştır. ABD şehirleri hayalet mekânlara dönüştürmeyi başararak onları, vatanseverlik yerine milliyetçiliğin gölgelediği ayrılıkçı milislere teslim etmiştir. Ülke içinde zorla yerinden edilenler, Türkiye'nin kontrol ettiği ve bir kısmı Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelere sığınarak nüfus yapısının dengesini bozmak zorunda kaldılar ve böylece Araplar bu bölgelerdeki kısmi istikrar sayesinde çoğunluk haline gelmiştir. Böylece, etnik temizliğe varan katliamlar ve -İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyanın tanık olmadığı- yerinden edilmelerle demografik bir değişim gerçekleşmiştir. Bütün bunlar olurken uluslararası bir irade, mültecileri başka ülkelere vatandaşlık verilerek yerleştirmek ve Türkiye-Suriye sınır hattı boyunca mülteciler için yerleşim birimleri inşa etmek suretiyle Suriyelilerin iltica sorununu çözmeye çalışmaktadır. Anahtar Kelimler: Değişim, Demografik, Yerli Halk, Yerleşimcilik, Suriye, Soykırım, Yerinden Edilme.
Özet (Çeviri)
The period between 2011 and 2020 was raging in terms of demography in Syria. The war parties contributed directly to the displacement of millions of people and to a real demographic change. The regime, Iran and Russia were among those seeking to forcibly displace people through intensive and systematic bombing of cities and inhabited neighborhoods as well as the siege of other cities that refused to surrender to force their habitants to leave. In addition, Iran has pursued a soft power policy by working on making areas of Iranian influence Shiite and opened the way for its foreign Shiite militias to settle in abandoned neighborhoods. Moreover, it has supported foreign Shiite families financially to urge them to settle in Damascus and Aleppo, the largest Syrian cities. The United States also played a role in expelling thousands of indigenous people from their areas under the pretext of fighting terrorism and sought to turn cities into ghost towns and handed them over to separatist militias characterized by nationalism over patriotism sense. The internally displaced were forced to dislocate the balance of the population structure by choosing the areas that Turkey entered, some of which was predominantly Kurds, then the Arabs became the majority due to the initial stability after being deprived of returning to their homes and cities from which they were expelled.