Türkiye için Aile Sağlığı Hemşireliği Sertifika Programı'nın geliştirilmesi: Bir Delphi yöntem çalışması
Family Health Nursing for Turkey certificate programn development: A Delphi method study
- Tez No: 777226
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT GÖZÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: aile sağlığı hemşireliği, aile hemşireliği, sertifika programı, Delphi tekniği, family health nursing, family nursing, certificate program, Delphi technique
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; aile sağlığı hemşireliği sertifika programı taslağını bir Delphi uzlaşı tekniği ile oluşturmaktır. Yöntem: Araştırma, çevrimiçi ve yüz yüze ortamlarda 15 Mart-25 Mayıs 2022 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Türkiye'de Aile Sağlığı Hemşireliği konusunda çalışan akademisyen hemşireler ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan aile sağlığı çalışanı hemşireler oluşturmaktadır. Veriler, Antalya, Kepez bölgesindeki ASM'lerde çalışan aile sağlığı çalışanı hemşirelerden yüz yüze, akademik uzmanlardan elektronik anket yoluyla alınmıştır. Birinci Delphi anketi 38 uzmanla, ikinci Delphi anketi 35 uzman ile tamamlanmıştır. Uzmanlara birinci anket için dört hafta, ikinci anket için beş hafta süre tanınmıştır. Aile sağlığı hemşireliği sertifika programı taslağında, aile sağlığı hemşiresinin tanımı, görev ve sorumlulukları, sertifika programının içeriği-yöntem ve materyalleri, süresi ile ASM'lerde gerçekleştirilen tarama ve izlemler ile yapılan uygulamalar konularında uzlaşı durumu değerlendirilmiştir. Uzlaşı hedefi için Likert tipi sorularda genişlik değeri 1.50, frekans ve yüzde ile değerlendirilen maddelerde %75 uzlaşı değeri alınmıştır. Bulgular: İlk turun sonunda aile sağlığı hemşireliği sertifika program koşulları ve içeriğine ilişkin başlıkta %73 oranında uzlaşı sağlanmıştır. İlk turda uzlaşı sağlanamayan 17 konu, açık uçlu verilerle çoktan seçmeliye dönüştürülen 22 konu ve sertifika içeriğine ilişkin uzmanlardan gelen 13 öneri ikinci tur Delphi anketine alınmıştır. İlk turda uzlaşma sağlanamayan konularda ikinci turun sonunda sertifika programı ve içeriğinde %61.5 uzlaşı sağlanarak Delphi turları sonlandırılmıştır. Sertifika programının gerekliliği, içeriği ile ilgili bölümde %68.8, sertifika eğitim programının içeriğinde %85.9 uzlaşı sağlanmıştır. Sonuç: Uzlaşı sağlanarak oluşturulan aile sağlığı hemşireliği sertifika program taslağı, Türkiye'de ASM'lerde çalışan hemşirelerin eğitim yeterliliği ve standardizasyonun oluşturulmasında bir rehber olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aim to create draft the family health care certificate program with Delphi consensus technical. Method: Study has been carried out with online and face to face environment in 15 March-25 May 2022 dates. Study's population constitutes to academic nurses working in family health nursing in Turkey and working family health workers in family health center. Data taken from working family health workers nurses in family health center with face to face and academic nurses with online in Antalya, Kepez region. The first Delphi survey was completed with 38 experts and the second Delphi survey was completed with 35 experts. The experts were given four weeks for the first survey and five weeks for the second survey. In the draft family health nursing certificate program, the definition, duties and responsibilities of the family health nurse, the content-methods and materials of the certificate program, the duration, the screening and follow-ups in family health nurses and the consensus on the practices were evaluated. For consensus aim taken width value is 1,50, frequency and percentage are %75 consensus in Likert type questions. Results: In first round consensus has been reached to certificate program condition and content %73. In first round inconsistent topics were 17, converted to multiple choice with open-ended data 22 subjects, related to certificate content 13 offer than experts. At the end of the second round, the Delphi tours were terminated with a consensus of 61.5% on the certificate program and its content on issues that could not be agreed in the first round. Consensus has been reached in related section certificate program requirement and content were %68,8, certificate program content were %85,9. Conclusion: By consensus created to family health nursing certificate program draft can use in working nurses family health center in Turkey for education proficiency and standardization guide.