Diğer dönen varlıklar hesap grubunun bir şirketin piyasa değerine olan etkisi
International financial reporting standards the effect of other return assets accounting group on the market value of a business
- Tez No: 777612
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Diğer Dönen Varlıklar, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Piyasa Değeri, Other Current Assets, Turkey Financial Reporting Standards, Market value
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ülkemizde 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren finansal tabloların hazırlanmasında ve sunulmasında Türkiye Finansal Raporlama Standartları'nın uygulanması öngörülmüştür. Çalışmanın giriş bölümünde UFRS ve TFRS hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmış ve bu standartlarının önemi vurgulanmıştır. Bunun neticesinde çalışmada Diğer Dönen Varlıklar Hesap Grubu Tek Düzen Hesap Planı Çerçevesinde ele alınmıştır. Hesap grubu kalemleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın model bölümünde ise beş şirket seçilmiş ve bu şirketlere ait finansal raporlardan alınan ilgili hesap grubu tutarları ve yine bu şirketlerin resmi internet sitelerinden alınan piyasa değerleri ile grafikler oluşturulmuş ve bu grafikler neticesinde hesap tutarı ve piyasa değeri arasındaki ilişki yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda; basit regresyon analizi yöntemi kullanılarak elde edilen veriler ışığında; dört firmada Diğer Dönen Varlıklar hesaplarının piyasa değerleri ile arasında paralellik ilişkisi görülmektedir. Bir firmanın ise regresyon analizi sonucu anlamsız çıkmakta ve modele farklı bir değişken eklemek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract:In our country, it is envisaged that the Turkish Financial Reporting Standards will be applied in the preparation and presentation of financial statements as of January 1, 2013. In thein troduction section of thestudy, information was given about IFRS and TFRS and theim portance of these standards was emphasized. As a result of this, the other current assetsac count group is covered with in the frame work of the uniform chart of accounts. In the modelling part of thestudy, five companies were selected and graphs were prepared with therelevant account Group amount staken from the financial reports of these companies and the market value staken from the official web sites of these companies and there lation ship between the account amount and market value was interpreted as a result of thesegraphs. As a result of the study; In the light of the data obtained by using simple regression analysis method; There is a parallel relationship between the market values of Other Current Assets accounts in four firms. Regarding a firm, the result of regression analysis is meaningless and it is necessary to add a different variable to the model.