Yahyalı (Kayseri) koşullarında açıkta yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the yield and quality characteristics of some strawberry varieties growed in the open field of Yahyalı (Kayseri) ecological conditions
  1. Tez No: 777662
  2. Yazar: MEHMET BURAK CERAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yahyalı ekolojisi, Çilek, Adaptasyon, Meyve verim ve kalitesi, Yahyalı ecology, Strawberry, Adaptation, Fruit yield and quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, 2021-2022 yılı yetiştirme sezonunda Kayseri ili Yahyalı ilçesi ekolojik koşullarında açıkta yetiştiricilikte 6 farklı gün nötr çeşit (Albion, Monterey, Portola, Sweet Ann, Kabarla ve San Andreas) ile 1 adet yerli genotipin performanslarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada çeşitlerin ilk çiçeklenme tarihi 19 Mart (Yerli genotipi) ile 27 Mart (Portola), hasat başlangıcı tarihi 19 Mayıs (Kabarla) ile 25 Mayıs (Albion), hasat sonu tarihi ise 17 Ağustos (Yerli genotipi) ile 20 Eylül (San Andreas) arasında gerçekleşmiştir. Derim süresi 87 gün (Yerli genotipi) ile 122 gün (Kabarla) aralığında saptanmıştır. Çalışmada verim en yüksek Albion çeşidinde (591.12 g/bitki), meyve ağırlığı ve sertliği en yüksek Sweet Ann çeşidinde (sırasıyla 11.74 g ve 0.75 kg-kuvvet) belirlenmiştir. Çeşitlerde suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarının %6.16 (Sweet Ann) - 13.16 (Yerli genotipi), titre edilebilir asit (TEA) içeriğinin %0.48 (Sweet Ann) - 0.77 (San Andreas), pH değerinin ise 3.23 (San Andreas) - 4.03 (Yerli genotipi) arasında değiştiği belirlenmiştir. Denemede en parlak meyveler Portola çeşidinden (L=31.09) alınırken, çeşitlerin renk yoğunluğu (kroma) 31.22 (Albion) ile 40.75 (Portola), renk açı değeri (hº) 38.61 (Albion) ile 50.34 (Monterey ve Portola) arasında değişmiştir. Sonuç olarak Yahyalı (Kayseri) ekolojik şartlarında verim ve meyve ağırlığı, rengi, sertliği ve SÇKM miktarı gibi meyve kalite özellikleri bakımından ilk sırada Albion çeşidinin, ayrıca bu çeşide alternatif olarak Sweet Ann ve Kabarla çeşitlerinin uygun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the performance of 6 different day-neutral varieties (Albion, Monterey, Portola, Sweet Ann, Kabarla and San Andreas) and 1 local genotype in open field in the ecological conditions of Yahyalı (Kayseri) in the 2021-2022 growing season. In the research, the first flowering date of the varieties was 19 March (Local genotype) and 27 March (Portola), the harvest start date was 19 May (Kabarla) and 25 May (Albion), the end of harvest date was August 17 (Local genotype) and 20 September (San Andreas). The harvest period was determined between 87 days (Local genotype) and 122 days (Kabarla). In the experiment, the highest yield was determined in Albion variety with 591.12 g/plant, the highest fruit weight and fruit firmness were determined in Sweet Ann variety with 11.74 g and 0.75 kg-force, respectively. It was determined that the total soluble solid (TSS) content amount in the cultivars varied between 6.16% (Sweet Ann) - 13.16 (Native genotype), titratable acid content ranged between 0.48% (Sweet Ann) - 0.77 (San Andreas), pH value varied between 3.23 (San Andreas) - 4.03 (Native genotype). While the highest lightness (L) fruits were obtained from Portola variety (31.09) in the experiment, the color intensity (chroma) varied between 31.22 (Albion) and 40.75 (Portola), the color angle value (hº) ranged between 38.61 (Albion) and 50.34 (Monterey and Portola). As a result, in Yahyalı (Kayseri) ecological conditions, in terms of yield and fruit quality characteristics such as fruit weight, color, firmness and TSS amount, Albion variety was found to be suitable, and then Sweet Ann and Kabarla varieties were important.