Evlilik kaygısının evliliğe yüklenen anlam, toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ve psikolojik esneklik ile ilişkisi
The relationship between marriage anxiety, the meaning of marriage, gender roles attitude and psychological flexibility
- Tez No: 777686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TURAN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evliliğe yüklenen anlam, evlilik kaygısı, psikolojik esneklik, toplumsal cinsiyet rolleri tutumu, Gender roles attitude, marriage anxiety, psychological flexibility, the meaning of marriage
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli olmayan bireylerin evlilik kaygısı düzeyleri ile evliliğe yüklenen anlam, toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ve psikolojik esneklik düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi uygun örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Araştırmaya çevrimiçi anket yoluyla, ilişkisi olan ve ilişkisi olmayan toplamda 351 bekar birey katılım sağlamıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Evlilik Kaygısı Ölçeği, Evliliğe Yüklenen Anlam Ölçeği, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve Psikolojik Esneklik Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 28.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Veri analizinde Pearson Korelasyon Katsayısı Analizi, Regresyon, t-test ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, evlilik kaygısı ile evliliğe yüklenen pozitif anlam arasında negatif yönde; evliliğe yüklenen negatif anlam arasında pozitif yönde; psikolojik esneklik ile negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Evliliğe yüklenen pozitif anlam ile evliliğe yüklenen negatif anlam puanlarının evlilik kaygısı düzeylerini yordadığı görülmüştür. Evlilik kaygısı, psikolojik esneklik, toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ve evliliğe yüklenen negatif anlam düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark gösterdiği görülmüştür. Kadınların evlilik kaygısı, psikolojik esneklik ve toplumsal cinsiyet rolleri tutum düzeyleri erkeklerden daha yüksekken, erkeklerin evliliğe yüklenen negatif anlam düzeyleri daha yüksek olarak bulunmuştur. Şu anki ilişki durumu ve anne-babanın birlikteliği değişkenleri ile evlilik kaygısı puanları anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Şu anda aktif olarak romantik ilişki içerisinde olanlar ile anne babası sağ ve birlikte olanların evlilik kaygısı düzeyleri anlamlı olarak diğer gruplara göre daha düşüktür. Bu örneklem grubunda bulunan bulgular, ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between the marital anxiety levels of unmarried individuals and the meaning attributed to marriage, gender role attitudes and psychological flexibility levels. The sample of the study was determined by convenient sampling. A total of 351 single individuals with and without a relationship participated in the research via an online questionnaire. Socio- demographic Information Form, Marriage Anxiety Scale, Attribution to Marriage Scale, Gender Roles Attitude Scale and Psychological Flexibility Scale were applied to the participants. The obtained data were analyzed with SPSS 28.0 statistical program. Pearson Correlation Coefficient Analysis, Regression, t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used in data analysis. According to the results obtained, there is a negative relationship between marriage anxiety and the positive meaning attributed to marriage; among the negative meaning attributed to marriage in the positive direction; significant negative correlations were found with psychological flexibility. It was seen that the scores of positive meaning attributed to marriage and negative meaning attributed to marriage predicted marital anxiety levels. It was observed that the levels of marriage anxiety, psychological flexibility, gender role attitudes and negative meanings attributed to marriage showed a significant difference according to the gender variable. While women's marriage anxiety, psychological flexibility and gender role attitudes levels were higher than men's, men's levels of negative meaning to marriage were found to be higher. The variables of current relationship status and the coexistence of parents and marriage anxiety scores differ significantly. Marriage anxiety levels of those who are currently in an active romantic relationship and those whose parents are alive and together are significantly lower than the other groups. The findings in this sample group were discussed and interpreted in the light of the relevant literature.