Sedanter bireylerde fonksiyonel egzersiz bandı (TRX) antrenmanları ile geleneksel kuvvet antrenmanlarının karşılaştırılması
Comparison of functional exercise band (TRX) trainings and traditional strength training in sedential individuals
- Tez No: 777882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Kuvvet Antrenmanı, Fonksiyonel Egzersiz Bandı (TRX), Kuvvet, Traditional Strength Training, Functional Exercise Band (TRX), Strength
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı; son zamanlarda taşınabilirliği ve kullanım kolaylığı açısından sıklıkla bireylerin ve antrenörlerin antrenmanlarında kullandığı fonksiyonel egzersiz bandı (TRX) antrenmanları ile geleneksel kuvvet antrenmanlarının bazı fiziksel parametreler açısından karşılaştırarak performansa etkisini incelemektir. Bu çalışma için Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Girişimsel Olmayan etik kurul kararı alınmıştır. Çalışma için katılımcılardan ve ailelerinden çalışmaya gönüllü olarak katıldıklarına dair yazılı olarak onayları istenmiştir. Araştırmaya Cemil Meriç Anadolu Lisesinde okuyan 15-16 yaş aralığında sedanter gönüllü 30 sağlıklı adolesan erkek birey katılmıştır. Araştırmaya katılan bireyler rastgele yöntemle fonksiyonel egzersiz bandı antrenmanı (TRX) (n=15) ve geleneksel kuvvet antrenmanı uygulayacak grup (GKA) (n=15) olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. 8 hafta haftada 3 gün 30-60 dk arası değişen antrenman programları öncesi ve sonrasında tüm katılımcıların (TRX ve GKA) boy, kilo, beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdeleri Tanita (BC 418 MA) marka 0,1 kg hassasiyetli cihaz ile belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların el kavrama-sırt-bacak kuvveti, bench press, squat, mekik, şınav, denge, dikey sıçrama ve esneklik test ölçümleri alınmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 24.0 (SPSS Inc. Chicago II. USA) istatistik paket programı kullanılmıştır. Gruplar içerisinde antrenman öncesi ve antrenman sonrası ölçümler için normal dağılım gösterenlerde bağımlı örneklem (eşleştirilmiş) t-testi, normal dağılım göstermeyenlerde Wilcoxon testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Gruplar arasındaki farklılığı belirlemek için ise normal dağılım gösterenlerde bağımsız örneklem t testi (Student t), normal dağılıma uymayanlarda Mann-Whitney U testi ile yapılmıştır. Verilerin ortalama ve standart sapmaları verilmiş ve araştırmada anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, çalışmaya katılan tüm katılımcıların (TRX ve GKA)vücut yağ yüzdeleri hariç ölçülen tüm parametrelerinde son test değerlerinin ön test değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmada ise ölçülen tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Sadece mekik sayısı değerlerinde TRX grubunun lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak 8 hafta uygulanan fonksiyonel egzersiz bandı antrenmanı (TRX) ve geleneksel kuvvet antrenmanlarının benzer etkilere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu antrenman yöntemlerinin sedanter bireylerin fiziksel parametrelerini olumlu yönde etkilediği ve TRX antrenmanlarının sedanter bireyler için alternatif bir antrenman yöntemi olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effect of functional exercise band (TRX) training, which is frequently used by individuals and coaches in their training due to its portability and ease of use, and traditional strength training on performance by comparing them in terms of some physical parameters. Selcuk University Faculty of Sport Sciences Non-Interventional Ethics Committee decision was taken for this study. The participants and their families were asked for their written consent that they voluntarily participated in the study. The study included 30 healthy adolescent male individuals aged 15-16 years who were sedentary volunteers studying at Cemil Meriç Anatolian High School. The individuals participating in the study were randomly divided into 2 groups as functional exercise band training (TRX) (n=15) and traditional strength training group (TST) (n=15). Before and after 8 weeks of training programs ranging from 30-60 min 3 days a week for 3 days a week, height, weight, body mass index, body fat percentage of all participants (TRX and GKA) were determined with Tanita (BC 418 MA) brand device with 0.1 kg sensitivity. In addition, grip-back-leg strength, bench press, squat, sit-up, push-up, balance, vertical jump and flexibility test measurements were taken. SPSS 24.0 (SPSS Inc. Chicago II. USA) statistical package program was used to evaluate the data obtained within the scope of the research. For measurements before and after training within the groups, the dependent sample (paired) t-test was used for those with a normal distribution, and the Wilcoxon test was used for those without a normal distribution. In order to determine the difference between the groups, an independent sample t-test (Student t-test) was performed for those with normal distribution, and the Mann-Whitney U test was performed for those who did not Decipher the normal distribution. The mean and standard deviations of the data were given and the significance level was accepted as p< 0.05 in the study. According to the research findings, it was determined that the post-test values of all participants (TRX and GKA) who participated in the study increased statistically significantly compared to the pre-test values in all measured parameters except body fat ratios. In the comparison between groups, no statistically significant change was observed in all measured parameters. It was determined that there was a statistically significant difference in favor of the TRX group only in the number of shuttles. As a result, it was concluded that functional exercise band training (TRX) and traditional strength training had similar effects which applied for 8 weeks. It can be said that these training methods positively affect the physical parameters of sedentary individuals and that TRX training can be an alternative training method for sedentary individuals.