Spora katılım raporu için başvuran çocukların kardiyak değerlendirilmesi
Cardiac evaluation of children who applicate for sports participation report
  1. Tez No: 778117
  2. Yazar: DAMLA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ani kardiyak ölüm, ekokardiyografi, elektrokardiyografi, spor, Echocardiography, electrocardiography, sport, sudden cardiac death
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Çocukluk yaş grubunda spora katılım günden güne artmaktadır. Spor düzenli yapıldığı takdirde sağlık üzerine olumlu etkileri vardır. Ancak altta yatan asemptomatik kardiyovasküler hastalığı olan çocuklarda nadir de olsa ani kardiyak ölüm ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden spora katılım öncesi değerlendirme önem kazanmaktadır. Bu çalışmada spora katılım raporu için başvuran çocukların demografik verileri, öykü, fizik muayene, elektrokardiyografi, ekokardiyografi ve gerekli görülen çocuklarda ileri kardiyolojik inceleme sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2018 ile 31.12.2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Sami Ulus Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'ne spora katılım raporu için başvuran 18 yaş altı olgular dahil edilmiştir. Çocukların demografik verileri, öyküleri ve fizik muayene bulguları elektrokardiyografi, ekokardiyografi ve gerekli görülen çocuklarda ileri kardiyolojik inceleme sonuçları olgu rapor formuna kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS 28 kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 3125 çocuğun %68'i erkek %32'si kız idi. Yaş ortalaması 11,6 ±2,9 yaş olarak saptandı. Futbol en sık rapor için başvurulan spor dalı idi. Çalışmamızda sadece öykü ve fizik muayene ile 458 çocukta patolojik bulgu saptanırken, elektrokardiyografinin eklenmesi ile 546 çocukta, ekokardiyografinin de eklenmesi ile 966 çocukta patoloji tespit edilmiştir. Çalışmamızda toplam 23 olgunun spor yapması yasaklanmıştır. Sonuç: Spora katılım öncesi değerlendirmelerin gerekliliği konusunda şüphe yoktur ancak nasıl yapılacağı konusunda dünyada bir konsensus sağlanabilmiş değildir. Çalışmamızda spora katılım raporu için başvuran çocuklarda anamnez ve fizik muayeneye ek olarak elektrokardiyografi ve ekokardiyografi ile ani ölüm ilişkili olabilecek kardiyovasküler hastalıkların tanı olasılığı artmıştır. Bu nedenle elektrokardiyografi ve ekokardiyografinin taramalara eklenmesi kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Participation in sports in the childhood age group is increasing day by day. If exercise is done regularly, it has positive effects on health. However, although rare, sudden cardiac death may occur in children with underlying asymptomatic cardiovascular disease. Therefore, pre-participation evaluation in sports gains importance. In this study, it was aimed to evaluate the demographic data, history, physical examination, electrocardiography, echocardiography and advanced cardiological examination results in children who applied for the sports participation report. Material and Method: Cases under the age of 18 who applied to Health Sciences University Dr. Sami Ulus Gynecology, Obstetrics and Child Health and Diseases Training and Research Hospital for sports participation report were included. Demographic data, histories and physical examination findings of the children, electrocardiography, echocardiography, and the results of advanced cardiological examination in children deemed necessary were recorded in the case report form. IBM SPSS 28 was used in the statistical analysis of the data. Result: The children included in the study, 68% were boys and 32% were girls. The mean age was found to be 11.6 ± 2.9 years. Football was the most frequently applied for reporting. In our study, pathological findings were detected in 458 children only with the history and physical examination, while pathology was detected in 546 children with the addition of electrocardiography and in 966 children with the addition of echocardiography. In our study, sports were prohibited in a total of 23 cases. Conclusion: There is no doubt about the necessity of pre-participation evaluations in sports, but there is no consensus in the world on how to do it. In our study, the probability of diagnosis of cardiovascular diseases that may be associated with sudden death increased with electrocardiography and echocardiography in addition to anamnesis and physical examination in children who applied for a report of participation in sports. For this reason, we think that electrocardiography and echocardiography should be added to scans.