Kolorektal kanserlerde serum hepatit b x-etkileşimli protein (HBXIP) düzeylerinin tanısal değerinin incelenmesi
Investigation of the diagnostic value of serum hepatitis b x-interactive protein (HBXIP) level in colorectal cancer
- Tez No: 778116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT TOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, biomarker, HBXIP, CEA, Colorectal cancer, biomarker, HBXIP, CEA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Kolorektal kanser tüm dünyada en sık morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Erken teĢhis ve tedavi prognoz açısından son derece önemlidir. Bu çalıĢmada kolon kanseri etyopatogenezinde rolü olan HBXIP (Hepatit B X etkileĢimli protein) molekülünün, tanısal değeri ve biobelirteç olarak kullanılabilirliğini araĢtırdık. Gereç ve Yöntem: Aralık 2020 ve Haziran 20222 tarihleri arasında baĢvuran, yeni tanı konulmuĢ, klinik evre 1-3 kolorektal kanser tanısı ile opere edilen, baĢka malignitesi olmayan, neoadjuvan tedavi almamıĢ hastalar ile kontrol grubu için herhangi bir malignite tanısı olmayan sağlıklı gönüllüler çalıĢmaya dahil edildi. Hasta grubundan preoperatif dönemde serum örneği alındı. Serum HBXIP düzeyi ELĠSA yöntemi ile her iki grup için ölçüldü. Alınan sonuçlar hastaların klinik ve tümör özelliklerine göre incelendi. Bulgular: ÇalıĢmaya hasta grubunda 68, kontrol grubunda ise 30 sağlıklı gönüllü olmak üzere 98 kiĢi alındı. KRK grubunda yaĢ ortalaması 64,1 (±10,48) olarak hesaplandı. Kontrol grubunda ise ortalama yaĢ 54,5 (±12,72) olarak hesaplandı. Hasta ve kontrol gruplarında serum HBXIP düzeyleri; hasta grubunda medyan serum HBXIP düzeyi 0,765 (QR %25-75=0,642-0,947) iken kontrol grubunda serum HBXIP düzeyi medyan 0,175 (QR %25-75=0,080-0,270) olarak saptandı. Normal dağılım göstermeyen gruplar arasındaki serum HBXIP düzeyleri karĢılaĢtırıldığında kontrol grubu anlamlı olarak (p 0,445 kesme değerindeki serum HBXIP düzeyinin duyarlılığı %98,5 ve özgüllüğü %100 olarak hesaplandı. Youden indeksi 0,985 idi. viii Hesaplanan cut-off değere göre HBXIP için; KRK tanısında pozitif prediktif değeri %62,3; negatif prediktif değeri %55,5, pozitif olabilirlik oranı 99,4; negatif olabilirlik oranı 1,5 ve tanısal odds oranı ise 66,2 olarak hesaplanmıĢtır. Yapılan post-hoc analizlerde evre 1 hasta grubunda HXBIP düzeyi (0,518±0,156), evre 3B (0,947±0,236) ve 3c (0,967±0,267) grubuna göre anlamlı olarak daha düĢük bulunmuĢtur. Sonuç: Serum HBXIP düzeyi KRK hastalarında normal popülasyona kıyasla anlamlı ölçüde yüksektir. KRK açısından tanısal değeri yüksektir ve kolorekral kanser taramasında kullanılabilecek bir biobelirteç olma adayıdır. Bununla birlikte çalıĢmamızı destekleyecek daha geniĢ hasta gruplarında yapılan çalıĢmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Colorectal cancer is one of the most common causes of morbidity and mortality worldwide. Early diagnosis and treatment are extremely important in terms of prognosis. In this study, we investigated the diagnostic value and usability of the HBXIP (Hepatitis B X interacting protein) molecule, which has a role in the etiopathogenesis of colon cancer, as a biomarker. Materials and Methods: Patients admitted between December 2020 and June 2022, newly diagnosed, operated with the diagnosis of clinical stage 1-3 colorectal cancer, without any other malignancy, who did not receive neoadjuvant therapy, and healthy volunteers without any malignancy diagnosis for the control group were included in the study. was done. Serum samples were taken from the patient group in the preoperative period. Serum HBXIP level was measured for both groups by ELISA method. The results were analyzed according to the clinical and tumor characteristics of the patients. Results: A total of 98 subjects, 68 in the patient group and 30 healthy volunteers in the control group, were included in the study. The mean age in the CRC group was 64.1 (±10.48) years. In the control group, the mean age was calculated as 54.5 (±12.72). Serum HBXIP levels in patient and control groups; While the median serum HBXIP level was 0.765 (QR 25-75%=0.642-0.947) in the patient group, the median serum HBXIP level was 0.175 (QR 25-75%=0.080-0.270) in the control group. When the serum HBXIP levels between the non-normally distributed groups were compared, the control group was found to be significantly lower (p0.445 was calculated as 98.5% and the specificity as 100%. Youden index was 0.985. For HBXIP according to the calculated cut-off value; Its positive predictive value in the diagnosis of CRC was 62.3%; negative predictive value of 55.5%, positive likelihood ratio of 99.4%; The negative likelihood ratio was calculated as 1.5 and the diagnostic odds ratio was calculated as 66.2. In the post-hoc analyzes performed, HXBIP level (0.518±0.156) was found to be significantly lower in the stage 1 patient group than in the stage 3B (0.947±0.236) and 3c (0.967±0.267) groups. Conclusion: Serum HBXIP level is significantly higher in CRC patients compared to the normal population. It has high diagnostic value in terms of CRC and is a candidate to be a biomarker that can be used in colorectal cancer screening. However, studies with larger patient groups are needed to support our study.