Effect of imagined contact on relationship between ideological attitudes, perceived threat, and prejudice towards Syrians: Dual process model perspective
Hayali temasın Suriyelilere yönelik ideolojik tutumlar, algılanan tehdit ve önyargı arasındaki ilişkiye etkisi: İkili süreç modeli
  1. Tez No: 778155
  2. Yazar: BÜŞRA GÜL AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU CİNGÖZ ULU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal baskınlık yönelimi, sağ kanat yetkecilik, tehdit algısı, hayali temas, önyargı, social dominance orientation, right-wing authoritarianism, threat perception, imagined contact, prejudice
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Türkiye 2011 yılından bu yana milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır. Milyonlarca Suriyeli Türkiye'ye çok kısa sürede girdi. Kısa sürede gerçekleşen bu durum nedeniyle Türkiye'deki vatandaşlar bu kitlesel akınla yüzleşmeye hazır değildi. Bu nedenle, vatandaşlar genellikle geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik olumsuz tutumlar geliştirmiştir ve bu olumsuzluk bu gruplar arasında çatışmalara neden olabilmektedir. Türkiye bağlamında gruplar arası önyargının öncüllerini ortaya çıkarmak, bu gruplar arasındaki şiddeti ve çatışmayı önlemek için önemlidir. İkili süreç önyargı modeline göre, ideolojik tutumlar (sosyal baskınlık yönelimi-SBY ve Sağ kanat yetkecilik-SKY) önyargıyı iki bağımsız yoldan yordamaktadır. Bu çalışmada, RDO (Rekabet dolu orman), TDİ (Tehlikeli dünya inancı), SBY, SKY, tehdit algısı ve önyargı arasındaki ilişki incelenmiştir (Çalışma 1). Birinci çalışmada 246 katılımcının verisi analiz edilmiştir. Sonuçlar, TDİ'nin SKY'yi yordamadığını göstermektedir. Ancak RDO, SBY ve gerçekçi tehdit aracılığıyla önyargıyı açıklayan değişkenler olmuştur. Ayrıca hayali temasın bu ilişki üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır (Çalışma 2). İkinci çalışmada 453 katılımcı yer almıştır. Hayali temasın önyargı ölçüsüne bağlı olarak önyargıyı azalttığı tespit edilmiştir. Sonuçlar, ikili modelinin Türkiye'deki Suriyeliler bağlamında kısmen çalıştığını ve hayali temasın önyargı ölçüm yöntemine bağlı olarak önyargıyı azaltabildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey has hosted millions of Syrians since 2011. Millions of Syrians came to the country in a short time. Hosts in Turkey were not prepared to face with this mass influx. Therefore, hosts generally reflect negative attitudes towards Syrians and this negativeness may result in conflict between these groups. To prevent violence and conflict between these groups, it is important to reveal antecedents of intergroup prejudice in Turkish context. According to Dual Process Model of prejudice, ideological attitudes (Social Dominance Orientation-SDO and Right-Wing Authoritarianism-RWA) predict prejudice through two independent paths. In this study, relationship between CJW (Competitive Jungle World), DWB (Dangerous World Belief), SDO, RWA, threat perception, and prejudice was investigated (Study 1). In Study 1, there were 246 participants. The results indicated that DWB did not predict RWA. However, CJW predicted prejudice through the mediation of SDO and realistic threat. Moreover, effect of imagined contact on that relationship was tried to be revealed (Study 2). In Study 2, there were 453 participants. It was found that imagined contact decreased the prejudice depending on the prejudice measure. The results indicated that dual process model of prejudice partially works in Syrians context in Turkey and imagined contact decreases prejudice depending on prejudice measure.