Melanom hücre hatlarında borik asit uygulamasının tirozinaz enzim aktivitesi üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of boric acid on tyrosinase activity in melanoma cell lines
- Tez No: 778239
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN ÖZENSOY GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Borik Asit, Kanser, Melanom, Tirozinaz
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Malign melanom; cilt, göz ve saç rengini belirleyen nöral krest kökenli melanin üreten melanosit hücrelerinin malign tümörü olup görülme sıklığı hızla artış gösteren ve mortalitesi yüksek olan bir kanser türüdür. Tirozinaz enzimi (EC.1.14.18.1) melanositlerde melanin oluşumundan sorumlu enzim olup melanom kanserinde aktivitesinin arttığı gösterilmiştir. Tirozinaz enzimi yıllardır melanom teşhisinde biyobelirteç olarak kullanılmaktadır. Tirozinaz enziminin inhibitörlerinin melanom hücrelerindeki tirozinaz enzim aktivitesini inhibe etmesiyle hücrelerin apoptoz yolağına girdiğinin anlaşılması melanom tedavisinde son derece önemli bir yaklaşımı beraberinde getirmiştir. Borik asidin (BA, H3BO3) kanser hücre hatlarında oksidatif strese, hücre büyümesinin inhibisyonuna, apoptoza ve hücre morfolojisinde değişikliklere neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, SK-MELL-30 ve WM115 melanom hücre hatlarında BA'nın, tirozinaz enzim aktivitesi üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Söz konusu çalışmamızda SK-MELL-30 ve WM115 hücre hatlarına 2,5-250 mM arasında 6 farklı konsantrasyonda borik asit uygulanmıştır. L-DOPA tirozinaz enziminin substratı olarak kullanılmıştır. Tirozinaz enzim aktivitesi 475 nm dalga boyunda spektrofotometrik olarak tespit edilmiştir. BA uygulaması tirozinaz enziminin bilinen en iyi inhibitörü Kojik asit (KA) ile karşılaştırma yapıldığında ise, WM115 hücre hattında anlamlı bir inhibisyon göstermiştir (p=0,046) SK-MELL-30 hücre hattında ise anlamlı bir sonuç elde edilememiştir (p=0,085). BA kullanımının tirozinaz enzimi üzerindeki inhibisyon mekanizmalarını geniş çapta aydınlatmak için analitik yöntemlerin kullanılması ve mekanizmaların açıklığa kavuşturulması bir sonraki deneysel çalışmalarımızın hedefini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Malignant melanoma; It is a malignant tumor of melanin-producing melanocyte cells originating from the neural crest, which determines skin, eye and hair color, and is a cancer type with a rapidly increasing incidence and high mortality.The enzyme tyrosinase (EC.1.14.18.1) is the enzyme responsible for the formation of melanin in melanocytes, and its activity has been shown to be increased in melanoma cancer. The enzyme tyrosinase has been used for years as a biomarker in the diagnosis of melanoma. The finding that cells enter the apoptosis pathway by inhibiting the activity of the tyrosinase enzyme in melanoma cells by inhibitors of the tyrosinase enzyme brought an extremely important approach to the treatment of melanoma. Boric acid (BA, H3BO3) is known to cause oxidative stress, inhibition of cell growth, apoptosis, and changes in cell morphology in cancer cell lines. The aim of this study is to investigate the effect of BA on tyrosinase enzyme activity in SK-MELL -30 and WM115 melanoma cell lines. In our study, boric acid was applied to SK-MELL -30 and WM115 cell lines at 6 different concentrations between 2.5-250 mM. It was used as a substrate of the enzyme LDOPA tyrosinase. Tyrosinase enzyme activity was determined spectrophotometrically at a wavelength of 475 nm. When comparing the use of BA with kojic acid (KA), the best known inhibitor of the tyrosinase enzyme, there was significant inhibition in cell line WM115 (p=0.046), but no significant result in cell line SK-MELL -30 (p=0.085). The use of analytical methods to comprehensively elucidate the inhibition mechanisms of the use of BA on the enzyme tyrosinase and the elucidation of the mechanisms were the goal of our next experimental studies.