Poli laktik asit bazlı yapı iskelelerinin süt dişi kök hücrelerindeki osteojenik indüksiyonlarının üç boyutlu değerlendirilmesi
Three dimensional evoluation of poly lactic acid scaffolds' osteogenic induction on stem cells from human exfoliated decidious teeth
  1. Tez No: 778268
  2. Yazar: AYLİN İSLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇETİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: osteojenik farklılaşma, poli (laktik asit) bazlı yapı iskeleleri, rejeneratif diş hekimliği, eksfoliye olmuş insan süt dişlerinden elde edilen kök hücreler, doku mühendisliği, osteogenic differentiation, poly (lactic acid) (PLA) scaffold, regenerative dentistry, stem cells from human exfoliated deciduous teeth, tissue engineering
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çalışmamızın amacı; iki boyutlu standart kültür ortamı ve PLA bazlı yapı iskelelerinin yer aldığı üç boyutlu kültür ortamına konan hSHEDS' in bu ortamlardaki; osteojenik farklılaşmalarını karşılaştırmak ve PLA bazlı yapı iskelelerinin hücrelerin osteojenik farklılaşmasını destekleyip desteklemediğini araştırmaktır. 6 ve 11 yaş aralığındaki on adet sağlıklı çocuktan alınan süt dişlerinin pulpal dokuları ekstrakte edilmiştir. Sonrasında, izole edilen hSHEDS 4 adet deney grubuna bölünmüşlerdir. İlk grup, sadece standart kültür ortamında kültüre edilen hSHEDS' in oluşturduğu Kontrol grubu, ikinci grup osteojenik farklılaşma ortamına konularak indüklenen hSHEDS' den meydana gelen grup, üçüncü grup farklılaşmamış hSHEDS' in aktarıldığı üç boyutlu PLA bazlı yapı iskelelerinin yer aldığı grup ve dördüncü grup ise üç boyutlu PLA bazlı yapı iskeleleri ile osteojenik farklılaşma ortamı altında kültüre edilen hSHEDS' den oluşturulmuş gruptur. Tüm deney grupları immünohistokimyasal olarak analiz edilmiş ve HSCORE yöntemi kullanılarak immünoreaksiyon yoğunlukları ölçülmüştür. PLA bazlı yapı iskeleleri üzerindeki 14 gün ve 21 gün kültür periyotları ile kültüre edilen hSHEDS' in osteojenik farklılaşmaları, histokimyasal ve immünohistokimyasal analizlerle belirlenmiştir. Çalışma bulgularında, genel olarak, OCN immünreaksiyonları ON' e göre daha yüksek bulunmuştur. OCN immünreaksiyonlarının, ON' e göre daha yoğun olmasına rağmen; 14 gün ve 21 gün kültür periyotları arasında grup 4' te (497, 3 ±0,57 and 486,7 ±5,77 , sırası ile) ölçülen değerler viii arasında istatistksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p 0.05). 14 günlük kültür periyodu sonrasında Grup 4'te ölçülen ON yoğunluğunun 280, 0 ±10 olmasına rağmen, bu değer Grup 2' de 206, 7 ±5, 77 olarak ölçülmüş ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.0001). Araştırmamızda; eksfoliasyon zamanı gelmiş süt dişlerinden başarılı bir şekilde hSHEDS izole edilmiş ve PLA bazlı yapı iskelelerinde artmış değerlerde ölçülen ON ve OCN ekpresyonları ile birlikte PLA' nın hSHEDS' in osteojenik indüksiyonu için uygun bir yapı iskelesi materyali olduğu gösterilmiştir. 14 günlük ve 21 günlük kültür periyotlarında meydana gelen ekspresyon paternleri izlendiğinde, 14 günlük kültivasyon periyodunun, PLA veya PLA' sız ortamda bulanan hSHEDS' in osteoblastlara farklılaşabilmeleri için yeterli bir süre olduğu saptanmıştır. Bulgularımız ışığında; PLA bazlı yapı iskelelerinin hasar görmüş dokularda doğal bir rejenerasyon için gerekli mikroçevreyi yaratabileceği ve sahip oldukları biyomekanik özellikleri ile diş hekimliği alanında uygulanacak doku mühendisliği için uygun bir alternatif tedavi seçeneği olabilecekleri düşünülmüştür. Özetle; hSHEDS – PLA bazlı yapı iskele kombinasyonlarının, yakın gelecekte rejeneratif diş hekimliği için iyi bir osteojenik dolgu materyali olabilecekleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the osteogenic induction ability of PLA scaffolds and compare the osteogenic differentiation behavior of hSHEDs in standard culture medium and on PLA scaffolds. The pulp tissues of deciduous teeth used in this study were taken from ten healthy children between 6 and 11 years old. Isolated hSHEDs were divided to 4 groups. First group was control group where the cells were only cultivated in standard culture medium (Group 1), second group was differentiated into osteogenic lineage using osteogenic differentiation medium (Group 2), third group was non-differentiated group which was transferred into 3D printed PLA scaffolds (Group 3) and the fourth group was differentiated into osteogenic lineage and was transferred into 3D printed PLA scaffolds (Group 4). All groups were analyzed by immunohistochemically and immunolabeling was evaluated semi-quantitatively using the HSCORE. Cultivation of hSHEDS on PLA scaffolds for 14 and 21 days, osteogenic differentiation was detected both histochemically and immunohistochemically. Generally, OCN immunoreactivities were found higher than ON immunoreactions in all groups. Although the higher OCN immunoreactivities, the intensities of OCN between 14 days and 21 days in group 4 (497, 3 ±0,57 and 486,7 ±5,77 , respectively) were detected as similar (p 0.05). While the intensity of ON was 280, 0 ±10 in group 4, in group 2 intensity of ON was 206, 7 ±5, 77 at 14 days and these results were statistically significant (p0.0001). In the current study, we successfully x managed to isolate stem cells from human exfoliated deciduous teeth and the expressions of ON and OCN were found to be increased in PLA scaffolds which shows that PLA is a suitable scaffold material for the osteogenic induction of the hSHEDs. The expression patterns of both markers at 14 and 21 days show that 14 day cultivation period is adequate for hSHEDs with/ without PLA scaffolds to differentiate into osteoblasts. It can be suggested that PLA scaffolds can generate 'remodeling' in destroyed tissues and their biomechanical properties can be a suitable alternative for dental tissue engineering. Summing up, the hSHEDS – PLA scaffold combination seems to be a potentially good osteogenic filling material for regenerative dentistry in the near future.