Bosna-Hersek'teki siyasi partilerin Türkiye'ye yönelik söylemleri (1991-2014)
Discourses of political parties in Bosnia and Herzegovina towards Türkiye (1991-2014)
- Tez No: 778468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Bosna-Hersek, Siyasi Partiler, Söylem, Türk Dış Politikası, Türkiye algısı, Bosnia and Herzegovina, Discourse, Perception of Türkiye, Political Parties, Turkish Foreign Policy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bosna-Hersek, Balkanlar bölgesindeki istikrarın sürdürülmesi bakımından önemli bir ülkedir. Özellikle Yugoslavya'nın dağılmasıyla beraber bölgede ve bu ülkedeki girişimlerini arttıran Türkiye, bugün gelinen noktada önemli bir aktör haline gelmiştir. Bölgedeki istikrarın sürdürülmesinden yana olan ve kapsayıcı bir politika izlemeye önem veren Türkiye'nin Bosna-Hersek'e yönelik girişimleri, Bosna siyasetinde farklı zamanlarda farklı şekillerde karşılık bulmuştur. Bu çalışma ile Bosna-Hersek'teki siyasi partilerin Türkiye algısı ortaya koyulurken bu partilerin Türkiye'ye yönelik söylemleri de aktarılmaya çalışılmıştır. Türkiye'nin özellikle Bosna'daki savaş sürerken ve savaş sonrası dönemde Bosna'ya verdiği destek bu dönemdeki söylemleri de etkilemiştir. Özellikle bu dönemde Türkiye'ye işbirliği çağrıları geniş yer tutarken yardımlar için teşekkür mesajlarının da yer aldığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda 2009 yılına kadar siyasi partilerin Türkiye'ye yönelik söylemlerinde büyük bir değişiklik olmamıştır. 2009 yılına gelindiğinde ise Türkiye, sadece Bosna-Hersek'te değil, Balkanlar bölgesinde de birçok girişime imza atmış ve bu dönemde bölgedeki görünürlüğünü arttırmıştır. Dolayısıyla 2009 yılı ile birlikte Bosna'daki siyasi partilerin Türkiye'ye yönelik söylemlerinde bir artış ve çeşitlenme gözlemlenmiştir. Özellikle Bosnalı Sırp siyasetçiler Türkiye'ye yönelik söylemlerinde“Yeni Osmanlıcılık”kavramını sık sık dile getirerek Türkiye'ye yönelik eleştirel bir dil kullanırken Bosnalı Hırvat ve Boşnak siyasetçilerin ise işbirliği alanlarına odaklandığı görülmektedir. Ancak belirli dönemlerde bu işbirliği gündeminin yerini olumsuz yorumlara da bıraktığı gözlemlenmiştir. Genel olarak Türkiye'nin Bosna-Hersek'teki girişimlerinin olumlu bir izlenim yarattığı değerlendirmesi yapılabilir. Türkiye her ne kadar dost ve müttefik bir ülke olarak algılansa da Osmanlı mirasının sık sık dile getirilmesi ve ülke iç siyasetinde Türkiye'nin varlık göstermesi tepkilere neden olmuş ve bazı kesimlerde güvensizlik yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
Bosnia and Herzegovina is a keystone in ensuring stability in the Balkans region. Türkiye, which increased its regional initiatives, and this country, particularly with the disintegration of Yugoslavia, has emerged as a key player today. Türkiye's initiatives towards Bosnia and Herzegovina, which favour sustaining stability in the region and attach importance to pursuing an inclusive policy, have been responded to in different ways in Bosnian politics at different times. While the political parties in Bosnia and Herzegovina and their perceptions of Türkiye are presented in this study, the discourses of these parties toward Turkey are also attempted to be conveyed. Türkiye's support for Bosnia, especially during the war in Bosnia and the postwar period, also affected the discourse in this period. Especially in this period, it was observed that while cooperation calls to Türkiye were widespread, there were also expressions of gratitude for the help. In this context, there has been no major change in the discourses of political parties towards Turkey until 2009. However, by 2009, Türkiye had undertaken numerous initiatives not only in Bosnia and Herzegovina, but also throughout the Balkans region, increasing her visibility in the region. As a result, in 2009, there was an increase and diversification in the discourses of Bosnian political parties toward Türkiye. One may see that Bosnian Croats and Bosniaks focus on cooperation areas, while Bosnian Serbs in particular use critical language towards Türkiye by frequently expressing the concept of“Neo-Ottomanism”in their discourses. However, it has been observed that the cooperation agenda in general has been replaced by negative comments in certain periods. Overall, it can be concluded that Türkiye's initiatives in Bosnia and Herzegovina have created a positive impression. Although Türkiye is perceived as a friendly and allied country, the frequent mention of the Ottoman legacy and the presence of Türkiye in the domestic politics of the country caused reactions and created distrust in some quarters.