Durağan olmayan sinyallerin anlık bantgenişliği kestirimi ve süzülmesi
Instantaneous bandwidth estimation and filtering of nonstationary signals
- Tez No: 77861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. SALİM KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Time-frequency Distributions, Instantaneous Frequency, Instanta neous Bandwidth, Time Varying Filtering
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
IV ÖZET Zaman sıklık dağılımları durağan olmayan sinyallerin analizinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Zaman sıklık dağılımları üzerine yapılan araştırmalar hem dağılımları geliştirmeye hemde incelenen sinyalin özelliklerinin dağılımdan kes tirilmesine yönelmiştir. Anlık sıklık kestirimi üzerine araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalardan yola çıkarak, anlık sıklığı takip eden zamanla değişen süzgeçlerle sinyallerin süzgeçlenmesi üzerine çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca anlık bantgenişliği tanımlanmış ve zaman sıklık dağılımları kullanılarak kestirilmesi için metodlar geliştirilmiştir. Bu çalışmada öncelikle anlık bantgenişliği kestirimi üzerinde çalışılmıştır. Sürekli zamanda tanımlanmış olan anlık bantgenişliğinin, aralıklı zamanda karşılığı tanımlanmıştır. Yaygın olarak kullanılan zaman sıklık dağılımları (Spektrog ram, Evrimsel Periodogram, Wigner Ville Dağılımı, Choi Williams Dağılımı) kullanılarak anlık bantgenişliği kestirimleri yapılmıştır. Anlık bantgenişliği kes tirimi için yeni bir metod önerilerek, eski metodlarla karşılaştırılmıştır. Anlık bantgenişliği üzerine yapılan çalışma, zamanla değişen süzgeçleme çalışmaları ile birleştirilmiştir. Süzgeçlemenin, anlık sıklık anlık bantgenişliği bilgi çifti ile belirlenen zaman sıklık bölgesinde yapılması önerilmiştir. Anlık sıklık ve anlık bantgenişliğinin de zaman sıklık dağılımlarından kestirilmesi ile hakkında hiçbir önbilgi bulunmayan sinyallerin süzgeçlenmesi amaçlanmıştır. Bu süzgeçlemenin başarısı araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Zaman-sıklık Dağılımları, Anlık Sıklık, Anlık Bantge nişliği, Zamanla Değişen Süzgeçleme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Time-frequency distributions are powerful tools for nonstationary signal analy sis. Recent work on time-frequency distributions include both the improvement of existing distributions and also the estimation of signal features in the time- frequency plane. Much work has been done in order to estimate the instanta neous frequency using time-frequency distributions. As a result of this work, time varying filters centered on instantaneous frequency have been developed. Furthermore, the notation of instantaneous bandwidth has been introduced and instantaneous bandwidth estimation methods employing time-frequency distri butions have been developed. In this thesis, existing instantaneous bandwidth estimation methods are analyzed. The instantaneous bandwidth for discrete-time signals is introduced. Next, a new method for instantaneous bandwidth estimation is proposed. The performance of this method is then compared with other methods using well known time- frequency distributions (Spectrogram, Wigner-Wille Distribution, Evolutionary Periodogram, Choi- Williams Distribution). Then, an automatic time- varying fil tering method which also makes use of instantaneous bandwidth is proposed. The instantaneous frequency and the instantaneous bandwidth are the only parame ters of this method. Since these parameters can be directly estimated from the time-frequency distribution of the signal, no apriori knowledge about the signal is required. Finally, the performance of this new method is illustrated through computer simulations.