Kovid-19 pandemisi sürecinde 65 yaş ve üzeri bireylerin umutsuzluk düzeyleri ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of hopelessness levels and quality of life of 65-year-old and over individuals during the covid-19 pandemic
  1. Tez No: 778693
  2. Yazar: BERFİN AYAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL SAVAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kovid-19, Pandemi, Umutsuzluk, Yaşam Kalitesi, Covid-19, Pandemic, Hopelessness, Life Quality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı Kovid-19 pandemisi sürecinde 65 yaş ve üzeri bireylerin umutsuzluk düzeyleri ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesidir. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte tasarlanan araştırmada veriler 1 Kasım 2020 ve 31 Ocak 2021 tarihleri arasında Mardin Mazıdağı İlçe Devlet Hastanesi'ne başvuran 65 yaş üzeri toplam 240 birey ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Yaşlılar için Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann whitney-U, Kruskal Wallis testleri ve Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %53.3'ü kadın, %46.7'si erkektir. Bireylerin çoğunluğu 65-69 yaş grubunda (%43.8), evli (%75.4) ve okuryazar değildir (%56.3). Araştırmaya katılan bireylerin umutsuzluk puanı 14 (min.-maks.0-19), yaşam kalitesi ölçeği toplam puanı 71 (min.-maks. 45-92) olarak bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre, yaşam kalitesi alt boyutlarından duyusal işlevler ve ölüm ve ölmek puanları ile Beck Umutsuzluk Ölçeği alt boyutları ve toplam puanları arasında pozitif yönde anlamlı ve zayıf bir ilişki bulunmuştur. Yaşam kalitesi ölçeği toplam puanı, özerklik, geçmiş bugün gelecek faaliyetleri, sosyal katılım ve yakınlık alt boyut puanları ile Beck Umutsuzluk Ölçeği alt boyutları ve toplam Beck Umutsuzluk Ölçeği puanı arasında negatif yönde anlamlı orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the hopelessness levels and quality of life of individuals aged 65 and over during the Kovid-19 pandemic process. In this crosssectional descriptive study, data were collected using face-to-face survey technique with a total of 240 individuals over the age of 65 who applied to Mardin Mazıdağı District State Hospital between November 1, 2020 and January 31, 2021. Personal information form, Beck Hopelessness Scale and World Health Organization Quality of Life Scale for the elderly were used as data collection tools. Mann Whitney-U, Kruskal Wallis tests and Correlation test were used in the analysis of the data. 53.3% of the individuals participating in the research were female and 46.7% were male. The majority of individuals were in the 65-69 age group (43.8%), married (75.4%) and illiterate (56.3%). The hopelessness score of the individuals participating in the study was 14 (min.-max.0-19), and the total score of the quality of life scale was 71 (min.-max. 45-92). According to the results of the research, a positive, significant and weak correlation was found between the sensory functions and death and dying scores, which are quality of life sub-dimensions, and Beck Hopelessness Scale subdimensions and total scores. It was determined that there was a moderate and negative correlation between the total score of the quality of life scale, autonomy, past-present and future activities, social participation and intimacy sub-dimensions scores, and the Beck Hopelessness Scale sub-dimensions and the total Beck Hopelessness Scale score.