Doğrudan temaslı membran distilasyonunda amonyak taşınımının incelenmesi
Investigation of ammonia transport in direct contact membrane distillation
  1. Tez No: 778790
  2. Yazar: PINAR ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE VİLDAN BEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amonyum, membranlı distilasyon, mikro gözenekli hidrofob membran, Ammonium, membrane distillation, microporous hydrophobic membrane
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, doğrudan temaslı membran distilasyon ile sentetik olarak hazırlanan amonyak içerikli bir çözeltiden amonyağın uzaklaştırılması üzerine farklı proses şartlarının etkisini araştırmaktır. Yöntem: Hidrofobik mikro gözenekli poli etilen tetra florür membranın kullanıldığı sistemde amonyağın transferi üzerine sıcaklık, başlangıç besleme amonyak konsantrasyonu, besleme ve sıyırma çözelti hızları ve membran gözenek boyutu gibi faktörlerin etkileri araştırılmıştır. Bulgular: Besleme sıcaklığı, besleme ve sızıntı akış hızları artıkça amonyum kazanımı, akı ve dönüşümün arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca başlangıç besleme konsantrasyonu artıkça akının arttığı fakat amonyum kazananımı ve dönüşümün azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç: Sıcaklıktaki 15 derecelik bir artış amanyağın uzaklaştırma verimini yaklaşık % 10, akış hızlarında 1,6 katlık bir artış amonyağın uzaklaştırma verimini yaklaşık % 7 artırmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of different process conditions on the removal of ammonia from a solution with ammonia content prepared synthetically by direct contact membrane distillation. Method: The effects of factors such as temperature, initial feed ammonia concentration, feed and stripping solution rates and membrane pore size on ammonia transfer in the system where hydrophobic microporous poly ethylene tetra fluoride membrane is used were investigated. Findings: It was found that ammonium recovery, flux and conversion increased as the feed temperature, feed and leakage flow rates increased. In addition, it was found that the flux increased as the initial feed concentration increased, but the ammonium gain and conversion decreased. Results: A 15-degree increase in temperature increased the removal efficiency of ammonia by about 10%, and a 1.6-fold increase in flow rates increased the removal efficiency of ammonia by about 7%.