Yüzeyel femoral arter tıkanıklığında kapalı endarterektominin etkinliği
  1. Tez No: 778856
  2. Yazar: BURAK KOÇAK
  3. Danışmanlar: UZMAN BÜLENT MERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kapalı endarterektomi, femoropopliteal baypas, periferik arter hastalığı, remote endarterectomy, femoropopliteal by-pass, peripheral artery disease
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Femoro-popliteal tıkayıcı periferik arter hastalığında cerrahi yöntemlerden kapalı endarterektomi(KE) ve femoropopliteal baypas cerrahisi(Fempop) karşılaştırılmasıdır. Bu farklı tedavi yöntemlerinin hastaların tedavi süreci sonrası damar içi açıklık oranlarına bakılmış ve bu araştırma sonrası tedavi sonrasında hastaların klinik durumları üzerine kapalı endarterektomi yönteminin etkinliğinin ne kadar olduğu değerlendirilmiştir. Hastalar ve yöntemler: 1 Ocak 2017 ve 01 Ocak 2022 tarihleri arasında kliniğimizde kapalı endarterektomi ve femoropopliteal baypas cerrahisi uygulanan 48 vaka çalışmaya dâhil edildi. Hastaların demografik ve klinik verileri veri tabanına kaydedildi. Değerlendirmeler retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmanın birincil sonlanım noktası kapalı endarterektomi tekniğinin 1 yıllık tıkanıklık oranı idi. Aynı zamanda diyabetes mellitus, kolesterol paneli(LDL, HDL, Total Kolesterol), sigara kullanımı, yaş, cinsiyet, hipertansiyon ve taburculuk medikasyonu ile ilişkisi de değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %95,8'inin erkek ve %4,2'sinin kadın olduğu ve operasyon tarafının %45,8'inin sağ ve %54,2'sinin sol olduğu saptanmıştır. Hastaların %45,8'inde diyabet, %56,3'ünde hipertansiyon ve %68,8'inde sigara kullanımı olduğu belirlenmiştir. Tüm hastaların %27,1'ine revizyon gerekli görülmüş olup 12. ay açıklıkları incelendiğinde %66,7'sinin patent olduğu görülmüştür. Kapalı endarterektomi ve femoropopliteal baypas yapılanların 12. ay açık-lıkları sırasıyla %73,9 ve %62,5 olarak bulunmuştur. Sonuç: Yüzeyel femoral arter tıkanıklığında kapalı endarterektomi ve femoropopliteal baypas cerrahisi arasında 1 yıllık açıklık oranları değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Surgically remote endarterectomy and bypass surgery will be compared in femoro-popliteal occlusive peripheral artery disease. The intravascular rates of these different treatment methods after the treatment process will be examined, and after this research, the extent of performing the remote endarterectomy method on the patients after the treatment will be evaluated. Patients and methods: Between January 1, 2017 and January 01, 2022, 48 cases who underwent remote endarterectomy and femoropopliteal by-pass surgery in our clinic were included in the study. Demographic and clinical data of the patients were prospectively recorded in the electronic database. Evaluations were carried out retrospectively. The primary endpoint of the study was the evaluation of the 1-year patency rate of the remote endarterectomy technique. The relationship with diabetes mellitus, cholesterol panel (LDL, HDL, Total Cholesterol), smoking, age, gender, hypertension and discharge medication was also evaluated. Results: It was determined that 95.8% of the patients were male and 4.2% were female, and 45.8% of the operation side was right and 54.2% was left. Also 45.8% of the patients had diabetes, 56.3% had hypertension and 68.8% had smoking. Revision was required in 27.1% of all patients, and when the 12-month gaps were examined, it was seen that 66.7% of them were patent. The 12th month patency of those who underwent remote endarterectomy and femoropopliteal bypass was 73.9% and 62.5%, respectively. Conclusion: When the 1-year patency rates were evaluated, no statistically significant difference was found between closed endarterectomy and femoropopliteal bypass surgery in superficial femoral artery occlusion.