Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp fakültesi'ne başvuran hipotiroidili çocukların yaş tayini açısından değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
The evaluation of children with hypothyroidia applied to Bursa Uludag University Medical Faculty in terms of age determination: A retrospective study
  1. Tez No: 778880
  2. Yazar: KUTAY BABAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TÜRKMEN İNANIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıbbi yaş tayini, kemik yaşı, hipotiroidi, Forensic age determination, bone age, hypothyroidism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Adli tıp pratiğindeki önemli konulardan biri de yaş tayinidir. Ceza sorumluluğunun belirlenmesi, cinsel suçlar, babalık tayini, askere alınma gibi durumlarda sıklıkla gündeme gelen bu kavrama eğitim, sağlık, askerlik, memuriyet, evlenme, emeklilik, sürücü belgesi alma ve özellikle ülkemizde kırsal kesimlerde nüfusa kayıtta yaşanan gecikme hallerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Kemik gelişiminde adli süreçlerde yanlış değerlendirmelere neden olabilecek genetik, hormonal ve çevresel faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Çocuk yaş grubunda en sık görülen tiroit fonksiyon bozukluğu olan hipotiroidizm; tiroit bezinden tiroit hormonlarının yetersiz salgılanması olarak tanımlanır. Çalışmamızda hipotiroidi tanısı ile takipli çocukların çekilen sol el bilek grafileri Şemsi Gök (ŞG), Greulich Pyle (GP) ve Gilsanz-Ratib (GR) atlasları eşliğinde değerlendirilerek elde edilen bulguların literatür eşliğinde tartışılması amaçlanmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğinde 01.01.2011 ve 31.12.2020 tarihleri arasında yaşları 1 ile 17 arasında değişen ve hipotiroidi tanısı ile takip edilen toplam 198 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Olguların uygun teknikle çekilmiş sol el-el bilek grafileri retrospektif olarak değerlendirilerek Şemsi Gök (ŞG), Greulich Pyle (GP) ve Gilsanz-Ratib (GR) atlaslarındaki cinsiyete ve yaşa uygun referans grafiler ile kıyaslanmıştır. Olguların %54,5'inin kız, %45,5'inin erkek, cinsiyetler arasında kronolojik yaş açısından anlamlı farklılık tespit edilmediği, tüm olgularda kızlarda ve erkeklerde her üç atlas ile kronolojik yaşlar arasında anlamlı düzeyde farklılık olduğu, kronolojik yaşı sadece kızlarda 12-14,99 yaş grubunda Greulich Pyle atlasının ileride, diğer tüm yaş gruplarında atlaslara göre kemik yaşının geride olduğu saptanmıştır. Her üç atlas ile tüm olgularda hem kızlarda hem de erkeklerde kronolojik yaş ortalama olarak geride saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda tüm gruplarda Şemsi Gök ve Gilsanz Ratib, kızlarda Şemsi Gök, erkeklerde Şemsi Gök ve Gilsanz Ratib atlaslarının kronolojik yaş tayini için yıl farkı da göz önüne alınarak kullanılabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
One of the important issues in forensic medicine practice is age determination. This concept, which is frequently on the agenda in cases such as the determination of criminal responsibility, sexual crimes, paternity determination, military enlistment, is needed in cases of delay in education, health, military service, civil service, marriage, retirement, obtaining a driver's license and especially in rural areas in our country. It is necessary to pay attention to genetic, hormonal and environmental factors that may cause false evaluations in forensic processes in bone development. Hypothyroidism, which is the most common thyroid dysfunction in the pediatric age group; It is defined as insufficient secretion of thyroid hormones from the thyroid gland. In our study, it was aimed to discuss the findings obtained by evaluating the left wrist radiographs of children with hypothyroidism under follow-up in the light of the atlases of Semsi Gok (SG), Greulich Pyle (GP) and Gilsanz-Ratib (GR). A total of 198 cases, aged between 1 and 17, who were followed up with the diagnosis of hypothyroidism between 01.01.2011 and 31.12.2020 in Bursa Uludag University Health Practice and Research Center Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic were included in the study. The radiographs of the left hand and wrist of the cases taken with the appropriate technique were evaluated retrospectively and compared with the reference radiographs suitable for gender and age in the atlases of Semsi Gok (SG), Greulich Pyle (GP) and Gilsanz-Ratib (GR). 54.5% of the cases were girls, 45.5% were boys, there was no significant difference between the sexes in terms of chronological age. It has been determined that the Greulich Pyle atlas is ahead of the 14.99 age group, and the bone age is behind the atlases in all other age groups. In all three atlases, the average chronological age in both girls and boys was found behind in all cases. In conclusion, in our study, it was determined that the atlases of Şemsi Gok and Gilsanz Ratib in all groups, Semsi Gok in girls, Semsi Gok and Gilsanz Ratib in boys can be used for chronological age determination by considering the year difference.