İşitme engelli annelerin çocuklarının bakımına yönelik deneyimleri
Experiences of hearing-impaired mothers regarding the care of their children
  1. Tez No: 778965
  2. Yazar: SULTAN ALTUNTAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: işitme engelli anne, çocuk bakım deneyimi, çocuk hemşiresi, nitel araştırma, hearing impaired mother, child care experience, pediatric nurse, qualitative research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu çalışma işitme engelli annelerin çocuklarının bakımına yönelik deneyimleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Nitel bir yöntem olan fenomenolojiye bağlı kalınarak yürütülen araştırmanın verileri Güneydoğu Anadolu bölgesinin bir ilinde 12 Mart 2022 – 29 Haziran 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. 0-18 yaş arasında çocuğu olan 10 işitme engelli anne çalışma grubunu oluşturmuştur. Metodolojik olarak verilerin analizinde tümevarımsal kodlama yolu takip edilmiştir. Analizde Max Qualitative Data Analysis (MAXQDA) Analytics Pro2022 programından destek alınmıştır. Araştırma için kurum etik kurul izni yazılı, annelerin onayları ise tercüman eşliğinde ses ve video kayıt cihazı ile alınmıştır. Bulgular: Elde edilen veri kodları 9 kategori altında toplanmış, kategoriler kendi içlerinde alt kodlara ayrılmıştır. Bu kategoriler sırasıyla“İşitme Engeline Bağlı Yaşanan Zorluklar”,“Zorluklarla Başa Çıkmada Geliştirilen Taktikler”,“İşitme Engelinden Bağımsız Yaşanan Zorluklar”,“Engel Durumu Bulunan Kişinin Anne Olmasına İlişkin Yaklaşımlar”,“Annenin İşitme Engeline Karşı Olan Tutumu”,“Çocuklara İlişkin Meseleler”,“Korkular ve Endişeler”,“Sahip Olunan Avantajlar ve Dezavantajlar”ve“Beklentiler ve Tavsiyeler”ile ilgilidir. Sonuç: Çalışmada; işitme engelli annelerin, işitme engelliliğin getirdiği deneyimler yaşadığı, çocuk bakımı konusunda yardım aldıkları veya kolaylaştırıcı stratejiler geliştirdikleri tespit edilmiştir. Anneler, sağlık personellerinden daha fazla empati yapmalarını beklediklerini ve çocuk bakımı ile ilgili işitme engelli annelere uygun tekniklerin kullanıldığı eğitimler ve bilgilendirme yapmalarını ve özellikle de iletişimi sağlayabilmek için birçok alanda tercüman istediklerini ifade etmişlerdir. Çocuk hemşireleri, işitme engelli annelere çocuk bakımı ve güvenliği konusunda eğitimler vermeli, işitme engelli anneler ile iş birliği içinde çalışarak çocuk bakımını kolaylaştıracak stratejiler geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The present study sought to determine the experiences of hearing-impaired mothers regarding the care of their children. Method: Remaining committed to phenomenology which is a qualitative method, the study collected data in a province in the Southeast Anatolia region between 12 March 2022 and 29 June 2022. The study group consisted of 10 hearing-impaired mothers with children between the ages of 0-18. Methodologically, inductive coding was used to analyze the data. The analysis was supported by the Max Qualitative Data Analysis (MAXQDA) Analytics Pro2022 program. We obtained institutional ethics committee permission for the research in writing, and the consent of the participants was obtained by voice and video recording device accompanied by an interpreter. Findings: We groupedthe data codes obtained under 9 categories and the categories were divided into sub-codes within themselves. These categories were related to“Difficulties Experienced Due to Hearing Impairment”,“Tactics Developed in Coping with Difficulties”,“Difficulties Experienced Independent of Hearing Impairment”,“Approaches to a Person with a Disability Being a Mother”,“Mothers' Attitude Towards Hearing Impairment”,“Issues Related to Children”,“Fears and Worries”,“Advantages and Disadvantages”and“Expectations and Recommendations”. Conclusion: The study found that hearing-impaired mothers had negative experiences caused by hearing impairment and received help or developed facilitation strategies for childcare. Mothers expressed that they expected more empathy from health personnel and that they wanted training and information on child care using techniques appropriate for hearing-impaired mothers and that they wanted interpreters, especially to ensure communication. Pediatric nurses should train hearing-impaired mothers on child care and safety issues and develop strategies to facilitate child care in collaboration with hearing-impaired mothers.