Diz osteoartritli olgularda kas kuvveti ve alt ekstremite diziliminin osteartrit şiddeti, ağrı, fonksiyon ve yeti yitimi ile ilişkisi
The relationship between muscle strength and lower extremity aligment with ostearthritis intensity, pain, function and disability in patients with knee osteoarthritis
- Tez No: 779130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP GÜNAY UÇURUM, DOÇ. DR. ELİF UMAY ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, Fonksiyon, Osteoartrit Şiddeti, Kas Kuvveti, Knee Osteoarthritis, Function, Osteoarthriti Severe, Muscle Strength
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş-Amaç: Diz osteoartritinin oluşumunda eklem içi dokulara ek olarak eklem çevresi dokular ile birlikte yük taşıyan diğer alt ekstremite eklemlerindeki biyomekanik değişikliklerin etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çalışmanın amacı, evre 1 ve evre 2 diz osteoartritli olgularda kas kuvveti ve alt ekstremite diziliminin algılanan osteoartrit şiddeti, ağrı, fiziksel fonksiyon ve yeti yitimi ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Materyal-Metod: Çalışmaya 74 diz osteoartritli (Evre 1:37 kişi, Evre 2:37 kişi, yaş: 52,70±7,501 yıl, VKİ: 28,5740±3,59604 kg/m2) katılımcı dahil edildi. Kas kuvveti değerlendirmesinde Hand Held Dinamometre; eklem dizilimi değerlendirmesinde Universal Gonyometre ve radyografik görüntüleme; ağrı değerlendirmesinde Numerik Ağrı Skalası; yeti yitimi değerlendirmesinde Western Ontario ve Mcmaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi; fonksiyon değerlendirmesinde 6 Dakika Yürüme Testi (6 DYT), 30 Saniye Otur-Kalk Testi ve Merdiven İnip-Çıkma Testi; osteoartrit şiddeti değerlendirmesinde Laquesne Algofonksiyonel Diz İndeksi kullanıldı. İstatistiksel analizler de Spearman korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Evre 1 ve 2 diz osteoartritli bireylerde alt ekstremite kas kuvveti ile Laquesne İndeksi, 6 DYT, Merdiven İnip-Çıkma Testi ve yeti yitimi arasında ilişki bulundu (p0,05). Sonuç: Erken evre diz OA'lı hastalarda alt ekstremite kalça, diz ve ayak bileği kas kuvvetleri ile osteoartrit şiddeti, ağrı, fonksiyon ve yeti yitimi arasında ilişki bulundu. Erken evre diz OA değerlendirmesinde alt ekstremite kaslarına bütüncül bakılmasının OA yönetiminde önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
ntroduction-Aim: It is known that in the formation of knee osteoarthritis, in addition to intra-articular tissues, biomechanical changes in the tissues around the joint and other lower extremity joints that carry loads are effective. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between muscle strength and lower extremity alignment and perceived osteoarthritis severity, pain, physical function and disability in patients with stage 1 and stage 2 knee osteoarthritis. Material-Method: 74 participants with knee osteoarthritis (Stage 1:37 person, Stage 2:37 person, age: 52.70±7.501 years, BMI: 28.5740±3.59604 kg/m2) were included in the study. Hand Held Dynamometer for muscle strength assessment; Universal Goniometer and radiographic imaging for joint alignment assessment, Numeric Pain Scale for pain assessment; Western Ontario and Mcmaster Universities Osteoarthritis Index Scale for disability assessment; 6 Minute Walk Test (6 MWT), 30 Second Sit-Rise Test and Stair Climbing Test were used for function evaluations; Laquesne Algofunctional Knee Index was used for osteoarthritis severity evaluation. Spearman correlation test was used for statistical analysis. Results: In individuals with stage 1 and 2 knee osteoarthritis, correlations were found between lower extremity muscle strength and Laquesne Index, 6 MWT, Stair Climbing Test and disability (p0.05). Conclusion: The relationships were found between lower extremity hip, knee and ankle muscle strength and osteoarthritis severity, pain, function and disability in patients with early-stage knee OA. A holistic look at the lower extremity muscles in the evaluation of early-stage knee OA may be important in the management of OA.