Yapıda pencere ürünlerinin seçimi
Selection of window products in building
  1. Tez No: 77926
  2. Yazar: DİLEK EKŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: window, choosing product method, environmental effects, needs, functions, qualities, alternatives, product information, choosing, feed back
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsan dış etkilerden korunabilmek için meydana getirdiği yapı kabuğunun üzerinde, bir takım gereksinmelerini karşılamak amacıyla boşluklar oluşturmuştur. Bu boşluklardan pencere; ışık, görüş, hava sağlamaktadır. İnsanın yapı içindeki yaşamının devamı ve konforu için yapının dış duvar öğesi üzerinde bulunan ve iç mekanla dış mekan arasındaki ilişkiyi kuran pencerelerin tasarımı çok önemlidir. Pencere tasarımında ele alınması gereken bir çok sorundan biri, belki de en önemlisi kullanılacak ürünlerin seçimidir. Kullanılacak ürünler pencere tasarımındaki; mimari etki, fiziksel işlev, uygulama, bakım-onarım gibi tüm sorunları ilgilendirmektedir. Pencerelerde ürün seçimi, artan ürün çeşitliliği nedeniyle günümüz tasarımcıları için daha karmaşık bir işlem olmaktadır. Bu nedenle ürün seçimi mutlaka uygun bir yöntem kullanılarak bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bu çalışmada A. Balanlı'nın mevcut yöntemlerden uyarlayarak geliştirdiği yöntemden yararlanılarak dış duvar öğesi üzerinde bulunan pencereler için uygulanmıştır. Tasarımcıların dış duvarlar üzerinde bulunan pencereler için ürün seçimi yapmalarına yardımcı olmak ve seçim yaparken elde edilmesi gereken bilgileri vermek amacıyla yapılan bu çalışmada uygulanması gereken adımlar;. Dış duvar öğesinin çevresel etmenlerinin belirlenmesi,. Pencere bileşeni için gereksinmelerin belirlenmesi,. Pencere işlevlerinin belirlenmesi,. Pencerenin istenen nitelik ve ölçütlerin belirlenmesi,. Pencere seçeneklerin oluşturulması,. Seçenek oluşturabilecek ürünlerle ilgili bilgilerin verilmesi,. Oluşturulan seçenekler arasında değerlendirme ve karşılaştırma yapılması,. Değerlendirme sonucu seçim,. Ve alınan kararın denetimi için geri besleme yapılmasıdır. Tasarımcılar, dış duvarlar üzerinde bulunan pencereler için belirlenen adımlar doğrultusunda doğru ve sağlıklı ürün seçimi yapabilirler. ANAHTAR KELİMELER: pencere, ürün seçim yöntemi, çevresel etmenler, gereksinmeler, işlevler, nitelikler, seçenekler, ürün bilgileri, seçim, geri besleme vuı
Özet (Çeviri)
To meet his needs, men formed some rough openings on the building shell whose aim was protecting mankind from exterior effects. Window, light, vision and air is required from these rough openings. For the continuation and comfort of man's life in the building, the design of window that is remaining on the external wall element and forming the relation between inside and outside, is very important One of the problems in designing windows, maybe the most important one is choosing the products that are going to be used. Those products are related to all problems like; architectural effect, physical function, application, maintenance and repairing. Choosing of products for contemporary designers in windows became a more complicated procedure because of the decreasing material scale. Because of this reason, choosing of products, must be done by a suitable method. In this study, benefited from A.Balanlı's method that is developed from existing methods, was applied for windows that are on the external wall element These are the steps to be followed in this study whose purpose is to help designers choosing the product and to give the necessary information determinedduring choosing: - determining the environmental factors of external wall element - determining the requirements for window component - determining functions of window - determining the required quality and quantity for window - forming alternatives for window - giving information about the materials that can form an alternatives - making evaluation and comparison between the formed alternatives - result of the evaluation making an election - feed back for auditing the evaluation decisions. Designers can make the correct and healthy decisions for choosing product by following the steps for window on the external wall.