Tinin fenomenolojisi'nde öznenin teorik kuruluşunun problemleri
The problems of the theoretical construction of the subject in the 'Phenomenology of spirit'
  1. Tez No: 779322
  2. Yazar: ALİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN GÖÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Özne, Tin, Akıl, Teori, Pratik, Sentez, Mutlak Bilgi, Diyalektik, Özgürlük, Modern Felsefe, Subject, Spirit, Reason, Theory, Practic, Synthesis, Absolute Knowledge, Dialectic, Freedom, Modern Philosophy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez, Hegel'in Tinin Fenomenolojisi'nde öznenin teorik kuruluşunun problemlerini araştırmaktadır. Tinin Fenomenolojisi'nde öznenin teorik kuruluşu Hegel tarafından üç mantıksal bölüme ayrılmıştır. Bu bakımdan bu üç mantıksal bölüm, yani bilinç, öz-bilinç ve akıl sırasıyla bu çalışmanın üç temel ana bölümünü oluşturmaktadır. Tinin Fenomenolojisi'nde öznenin teorik kuruluşunda öznenin bütün bir oluşum süreci göz önünde bulundurularak teorik kuruluşu ortaya konmuştur. Bu tez, Hegel'e gelene kadar bütün bir felsefe tarihinde oluşmuş olan özne kavrayışları bağlamında geriye dönük bir ilerlemeyi kendinde barındırmaktadır. Bu çalışmada Descartes'ın, Kant'ın ve genel olarak modernlerin özne kavrayışları da dikkate alınmış ve bu özne kavrayışlarının Hegel felsefesi ile kapsanıp aşıldığı ortaya konmuştur. Zira öznenin kurgulanması ve kurulması süreci, eskiyi kendinde edinerek ve eskiyi kapsayıp aşarak mümkündür. Bu bakımdan Hegel'in yöntemi diyalektik yöntemdir. Bu tez, öznenin teorik kuruluşunu araştırmakla beraber modern öznenin teorik olarak kurulduktan sonra eksik kaldığını, kendisini sırasıyla teorik kuruluş ve pratik gerçekleştirmesinin bir sentezi olarak mutlak bilgiye varmasıyla özgürlüğü kendinde gerçekleştirmeye çalışan tinin oluşum sürecini konu edinmektedir. Öznenin pratik gerçekleşmesi ancak öznenin teorik kuruluşunun dolayımı ile mümkündür. Teorinin pratik içerisinde sınanması ile pratik kendisini ortaya koyacaktır. Öznenin pratik gerçekleşmesi demek, öznenin dünya ile karşılaşması ve dünyanın kavramını kendinde edinmesi demektir. Öznenin teorik kuruluşunun ve pratik gerçekleşmesinin bir sentezi olan mutlak bilgi, özgürlüğün en üst aşamasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with theoretical consitution of the subject in Phenomenology of Spirit. In Phenomenology of Spirit, construction of theorical subject is separated three logical chapters. These are consciousness, selfconsciousness and reason. By taking into account the whole process of the constitution of the subject in Phenomenology of Spirit there has been presented the the theoretical problems of the constitution of the subject. This thesis includes understanding of the constitution of the subject which retrospectively in the whole history of philosophy is speculated about until Hegel. This study takes into account the understanding of the subject of Descartes, Kant and generally modern philosophers. This understanding of the subject is overcome with Hegel's philosophy of the subject. Because the theoretical constitution and practical realization of the subject is possible when it appropriates the already existing conditions and overcomes them. In this respect Hegel's method is dialectical method. Although this thesis deals with theoretical problems of the constitution of the subject, it shows that the theoretical constitution involves also pratical realization. This is however reached by arrving at the absolute knowledge When it comes to practical realization of subject, it is only possible undirectly theorical constituting of subject. Practical one will exhibit itself as theorical one is testing itself in pratical one. The synthesis theorical constituting and pratical realization of subject, in other words absolute knowledge as praxis is summit of freedom.