ناظم حکمت در ایران و تاثیر وی بر احمد شاملو
İran'da Nazım Hikmet ve Onun Ahmed-i Şamlu Üzerine etkisi
  1. Tez No: 779419
  2. Yazar: YEŞİM IŞIK BAĞRIAÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL REZA SAİF
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nazem Hekmat, Ahmad Shamloo, poem music, poem language
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Farsça
  9. Üniversite: University of Tehran
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmada Nazım Hikmet'in düşünce ve şiirinin Ahmed Şamlu üzerine etkisi araştırılmıştır. Nazım Hikmet İran'da sevilen ve ilgi gören şairlerdendir. İlk kez 1967 yılında Farsçaya çevrilmeye başlanan eserleri sonraki yıllarda da Fars mütercimler tarafından çevrilmeye devam edilmiştir. Bu çalışma kütüphane ortamında, Farsça ve Türkçe kaynaklar taranarak gerçekleştirilmiştir. Tezde Nazım Hikmet'in musikide oluşturduğu ahenk ve armoninin Ahmed Şamlu'yu nasıl etkilediği araştırılmıştır. Nazım Hikmet şiirlerinde solo musikiyi temsil eden saz yerine, hareketli, coşkulu bir orkestranın çok sesli musikini şiirine uygulamaya çalışmıştır. Bu yüzden de şiirlerinde kelimelerin ses özelliğini şiirinde ön plana çıkarmaya gayret etmiştir. Musikinin yanı sıra ses de onun şiirlerinde etkili unsurlardandı. Aruz ve heceyi kullanmak yerine ses benzerlikleri, kelime tekrarları ile kısalı uzunlu mısralarla şiirini şekillendirmiştir. Ahmed Şamlu da şiirde kelime ve seslerin musikine önem veren şairlerdendi. O, nesrin imkânlarını görmezden gelen klasik şairlerin aksine şiirlerinde nazım ve nesir arasındaki ayrımı yıkmıştır. Konuşma dilinin doğal akışını yakaladığı, mensur bir şiir anlayışı oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the impact of Nazem Hekmat's poetry on Ahmad Shamloo's ideas and poems, in particular, and the impact of Turkish literature on Persian literature, in general, are investigated. Nazem Hekmat has been warmly received in Iran as the great Turk poet. His poems were first translated in 1967 and continued being translated up to this day so as over this time a large number of his works have been rendered into Farsi by various translators. For conduction of the research, library inquiry is employed in which Persian and Turkish sources are explored. In this thesis, the author has tried to investigate the musical impact of Nazem Hekmat's poetry on Ahmad Shamloo's poetry style. In his poets, Nazem Hekmat is in search of a cadence full of excitation that like a symphony seems to be generated from a set of musical instruments. Apart from music, sound is very conspicuous in his poems. In place of prosodic rhythms and syllables, the poet using sound similarities, repetitions and the words which phonetically are close to each other produces short, long and broken hemistiches. Ahmad Shamloo too, by his innovations further expands musical domain of the verse. He, unlike the classical poets who had no connection to Persian prose, disarrays the boundaries between verse and prose, while paying attention to the element of language and its roots. On this path, he utilizes a prosaic music which is closer to language's natural music.