Yeni tanı konmuş kronik miyeloid lösemi hastalarında BCR/ABL yükünün hastanın klinik bulguları ve tedavi cevabına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of BCR/ABL load on the patient's clinical findings and their treatment response in patients with new diagnosis chronic myeloid leukemia
  1. Tez No: 779712
  2. Yazar: EZGİ MAİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: KML, BCR/ABL, Ph Kromozomu, Genetik, Hematoloji, CML, BCR/ABL, Genetics, Ph Chromosome, Haematology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kronik miyeloid lösemi (KML), hematopoietik kök hücrelerde oluşan ve Philadelphia kromozomu (Ph) olarak adlandırılan sitogenetik bir anormallikten kaynaklanır. Ph, 9 ve 22.kromozomlarda gerçekleşen translokasyondan kaynaklanır. Bu translokasyon sonucunda oluşan BCR/ABL geni, KML'ye özgü miyeloid hücrelerin çoğalmasını tetikleyen bir proteini üretir. Bu gen ürünü devamlı kinaz aktivitesine sahiptir. Kinaz aktivitesi hücre çoğalması, apoptozis ve adezyon ile ilgili kontrolsüz sinyal iletimine neden olur. Kinaz aktivitesini düşürmeyi hedefleyen tirozin kinaz inhibitörleri (TKI'ler), KML'den etkilenen hastaların genel sağ kalımını önemli ölçüde uzatmıştır. Tanı anında her hastanın BCR/ABL yükü farklılık göstermektedir ancak bütün hastaların tedavisinde TKI'ler kullanılmaktadır. Bu çalışmada 20 yaşından büyük olan 50 KML hastasının tanı anındaki BCR/ABL gen ekspresyon seviyesinin, tedaviyle ve çeşitli kan parametreleriyle olan ilişkisi incelenmiştir. Yapılan retrospektif çalışma sonucunda 50 hastanın tanı ve ilk 6 vizitindeki CRP'nin tanı ve ilk 6 vizitte en az bakılan kan parametresi olduğu tespit edilmiştir. Bunun aksine en sık bakılan kan parametrelerinin ise LDH, ALT ve AST olduğu tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon testleri sonucunda tanı anındaki BCR/ABL geninin ekspresyon seviyesi ile; LDH, AST, WBC ve Ferritin değerleri arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Aynı korelasyon testi rutin kontroller için de yapılmış ve BCR/ABL geninin ekspresyon seviyesinin; 1.vizitte ALT ile, 3.vizitte folik asit ile, 4.vizitte AST ile ve 6.vizitte LDH ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chronic myeloid leukemia (CML) is caused by a cytogenetic abnormality in hematopoietic stem cells called the Philadelphia chromosome (Ph). Ph results from translocation of chromosomes 9 and 22. The BCR/ABL gene resulting from this translocation produces a protein specific for CML that triggers the proliferation of myeloid cells. This gene product has sustained kinase activity. Kinase activity causes uncontrolled signal transduction related to cell proliferation, apoptosis and adhesion. Tyrosine kinase inhibitors (TKIs) aimed at lowering kinase activity have significantly prolonged the overall survival of patients affected by CML. Each patient's BCR/ABL load at the time of diagnosis differs, but TKIs are used in the treatment of all patients. In this study, the relationship between the BCR/ABL gene expression level at the time of diagnosis, treatment and various blood parameters in 50 CML patients older than 20 years of age were investigated. As a result of the retrospective study, it was determined that CRP in the diagnosis and first 6 visits of 50 patients was the least checked blood parameter in the diagnosis and first 6 visits. On the contrary, it was determined that the most frequently checked blood parameters were LDH, ALT and AST. As a result of the correlation tests, with the expression level of the BCR/ABL gene at the time of diagnosis; There was a correlation between LDH, AST, WBC and Ferritin values. The same correlation test was performed for routine controls and the expression level of the BCR/ABL gene; It was observed that it was associated with ALT at visit 1, folic acid at visit 3, AST at visit 4, and LDH at visit 6.