COVID 19 sürecinde yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin kaygı durumunun incelenmesi: Nitel çalışma
Investigation of anxiety status of nurses working in the neonatal intensive care unit during the COVID 19 process: A qualitative study
  1. Tez No: 779789
  2. Yazar: ÖZGE KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN AKÇAY DİDİŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Kaygı, Yenidoğan Hemşireliği, COVID-19, Anxiety, Neonatal Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı COVID 19 sürecinde yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin kaygı durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma COVID-19 sürecinde görev alan yenidoğan yoğun bakım hemşirelerinin COVID-19 sürecinde yaşadıkları kaygı durumlarının fenomenolojik olarak belirlemek amacıyla nitel çalışma olarak planlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji (olgu bilim) deseni uygulanmıştır. Araştırmamızın evreninin İzmir'de bir eğitim ve araştırma hastanesinde COVID 19 sürecinde yenidoğan yoğun bakım biriminde görev alan hemşireler (n=17) oluşturmaktadır. Araştırma verileri ''Sosyo-demografik Veri Toplama Formu '' ve ''Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu' 'kullanılarak toplanmıştır. Görüşmelerde derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış, Microsoft Teams üzerinden online olarak yapılmış ve kaydedilmiştir. Kayıtlar bilgisayar ortamında Word dosyası şeklinde yazılı döküm haline getirilmiş veriler kodlanıp temalara göre sınıflandırılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde içerik analizi yöntemi uygulanmış ve verilerin işlenmesinde Maxqda12 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda ana tema olarak COVID-19 başlangıç süreci, bireysel kaygı, aileye yönelik kaygı, bakım verdiği ortam ve hasta ve hastalara yönelik ortam şeklinde belirlenmiştir. COVID-19 başlangıç sürecinde yaşanan kaygılar başlığı altında 7 alt tema; bireysel kaygı ana temasının altında 12 alt tema; aileye yönelik kaygı ana temasının altında 13 alt tema; bakım verdiği ortam ana temasının altında 10 alt tema ve hasta ve hastalara yönelik ortam ana temasının altında 9 alt tema belirlenmiştir. Sonuç: Nitel çalışma olarak planlanan araştırmamızda yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin başlangıç sürecinde, bireysel-ailesel, bakım verilen ortam ve hasta ve hastalara yönelik ortama ilişkin kaygılar yaşadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim : The aim of this study is to examine the anxiety status of nurses working in the neonatal intensive care unit during the COVID 19 process. Material and Methods: The research was planned as a qualitative study in order to phemenologically determine the anxiety levels experienced by the neonatal intensive care nurses during the COVID-19 process. In this study, phenomenology (phenomenology) design, which is one of the qualitative research methods, was applied. The universe of our research consists of nurses (n=17) working in the neonatal intensive care unit during the COVID-19 process in a training and research hospital in İzmir. Research data were collected using the“Socio-demographic Data Collection Form”and“Semi-Structured Interview Form”. In-depth interview technique was used in the interviews, they were made online via Microsoft Teams and recorded. The records were written in the form of a Word file in the computer environment, the data were coded and classified according to the themes. Content analysis method was applied to analyze the data and Maxqda12 program was used to process the data., Results : In our research, the main theme was determined as the onset of COVID-19, individual anxiety, family anxiety, caregiving environment, and patient and patient environment. 7 sub-themes under the heading of concerns experienced during the initial phase of COVID-19; 12 sub-themes under the main theme of individual anxiety; 13 sub-themes under the main theme of family anxiety; 10 sub-themes were determined under the main theme of the environment he cares for, and 9 sub-themes were determined under the main theme of the environment for patients and patients. Conclusıon : In our study, which was planned as a qualitative study, it was determined that the nurses working in the neonatal intensive care unit had anxieties about the individual-familial, caregiver environment and the environment for patients and patients during the initial period.